Raad voor de Journalistiek

ZITTINGEN

Hiermee vestigen wij uw aandacht op de volgende openbare zitting van de Raad voor de Journalistiek. De zitting wordt gehouden in het gebouw van de NVJ, Johannes Vermeerstraat 22 te Amsterdam.

Vrijdag 3 december 2004

13.30 uur
Klacht van mr. Ph.W. Schreurs tegen Quote inzake het artikel "Creatief met curatoren", waarin klager in zijn hoedanigheid van curator wordt genoemd. Volgens klager bevat het artikel een groot aantal feitelijke onjuistheden en nodeloos grievende kwalificaties. Verder heeft verweerder ten onrechte nagelaten wederhoor toe te passen, aldus klager. Ten slotte stelt hij dat zijn ingezonden brief, waarin hij op het artikel heeft gereageerd, niet is geplaatst.

14.15 uur
Klacht van J.G. Jorritsma tegen P. van Rietschoten met betrekking tot het artikel "'PvdA'er Jorritsma uit politiek", dat is gepubliceerd in de Laarder Courant de BEL Nieuwsblad voor Huizen en op www.deblaricummer.nl. Volgens klager is het artikel verzonnen en worden hem daarin meningen en opvattingen toegedicht die niet de zijne zijn. Klager voelt zich door de inhoud en teneur van het artikel in zijn persoonlijke integriteit en in zijn geloofwaardigheid als raadslid aangetast.

15.00 uur
Klacht van J. Kaviaar tegen J. Hoedeman en de Volkskrant betreffende de publicatie van een interview met minister Verdonk in Volkskrant Magazine. In het artikel wordt - in de context van de zorg van Verdonk om haar veiligheid - geciteerd uit een gedicht van klaagster, dat zij op internet heeft gepubliceerd. Volgens klaagster zijn de geciteerde strofen uit hun verband gerukt en aan elkaar geplakt en is een cruciale zin weggelaten. Door de berichtgeving is zij ten onrechte gecriminaliseerd, aldus klaagster. Verder stelt zij dat verweerders ten onrechte hebben nagelaten wederhoor toe te passen.

In 2004 is verder nog een zitting gepland op 17 december. Nadere informatie over de klachten die tijdens een zitting mondeling worden behandeld, volgt ongeveer een week voor de zitting. Wijzigingen worden voorbehouden.

Wanneer u bij de behandeling van een klacht aanwezig wilt zijn, verzoeken wij u dit van tevoren te melden bij het secretariaat.

RAAD VOOR DE JOURNALISTIEK
SECRETARIAAT
p/a Joh. Vermeerstraat 22 - 1071 DR AMSTERDAM
Tel: 020-6735727 - Fax: 020-6799065
E-mail: raad@rvdj.nl - Website: www.rvdj.nl