Het Nederlandse Rode Kruis

Is het humanitair oorlogsrecht van toepassing op de situatie in Irak? Beschermt het burgers afdoende tegen gewelddadige acties van particuliere militaire bedrijven? Wordt er wel genoeg aandacht besteed aan de bescherming van gevangenen in militaire conflictgebieden?

Deze en andere actuele vragen over het oorlogsrecht en de militaire praktijk komen aan de orde op de internationale conferentie van het Rode Kruis op 3 december in Den Haag.

De conferentie is getiteld "Dilemmas of international humanitarian law during recent military operations". Het Nederlandse Rode Kruis organiseert de conferentie, in een unieke Europese samenwerking met het Poolse en Duitse Rode Kruis.

Op de conferentie zullen prominente militaire, juridische en politieke experts optreden. Onder hen overste Kees Matthijssen, commandant van de Nederlandse troepen in Irak, Hays Parks, topjurist op het Amerikaanse Ministerie van Defensie en Liesbeth Zegveld, internationaal advocaat in Amsterdam.

De conferentie wordt gehouden in het Golden Tulip Bel Air hotel in Den Haag, van 09.00 tot 17.00 uur. De voertaal tijdens de conferentie is engels.

Neem voor nadere informatie contact op met het servicebureau, telefoon 070-4455888, of stuur een e-mail aan info@redcross.nl