Universiteit van Tilburg

Promotie jurist Peter Trepte

Overheden hanteren verkeerde concepten van openbare aanbestedingen

Ook al worden openbare aanbestedingen steeds meer gereguleerd, dat betekent niet automatisch dat ze eerlijk verlopen. Overheden die openbaar inkopen, hanteren verschillende concepten, waardoor inefficiency en zelfs corruptie op de loer liggen. De Britse advocaat Peter Trepte betoogt in zijn proefschrift dat er niet één enkel of ideaal model voor aanbestedingsregelgeving bestaat.

In de afgelopen jaren zijn openbare aanbestedingen steeds meer door overheden gereguleerd. Daardoor is er een overvloed aan voorbeelden van modellen van regelgeving ontstaan. Regelgevende instanties maken gebruik van allerlei concepten of beginselen, zoals efficiency, transparantie, gelijke behandeling, non-discriminatie, toetsbaarheid en de beste prijs-kwaliteit-verhouding. Welk type openbare aanbestedingswetgeving is nu de juiste? De Britse jurist Trepte betoogt in zijn proefschrift dat deze concepten slechts etiketten zijn. Niettemin wordt dikwijls op misleidende wijze naar deze beginselen verwezen als de primaire reguleringsdoelstellingen. Trepte gaat ervan uit dat de huidige regelgevingsmodellen slechts aangeven hoe specifieke (maar vaak ondoorzichtige) doelstellingen moeten worden verwezenlijkt. Deze modellen laten echter na daarbij aan te geven waarom die doelstellingen via aanbestedingswetgeving moeten worden nagestreefd. Het is volgens de promovendus goed mogelijk dat het blindelings accepteren van een bepaald model of beginsel ertoe leidt dat aanbestedingswetgeving wordt vastgesteld die volstrekt ongeschikt is voor de specifieke omstandigheden. Er is dus niet slechts één model dat geschikt is voor de regulering van alle openbare aanbestedingen.
Juist voor de overheid is dat een belangrijke conclusie. Schakelt de overheid een extern bureau in om de aanbesteding uit te voeren, dan moeten de belangen van de overheid en het inkoopbureau zoveel mogelijk samenvallen. Anders ontstaat er ruimte voor corruptie en ondoelmatigheid. Daarnaast moet de overheid niet alleen het algemeen belang behartigen, maar ook weerstand kunnen bieden aan belangengroepen die baat hebben bij een aanbesteding. In zon situatie let de overheid niet alleen op efficiency, maar ook op billijkheid, wat kan leiden tot een inefficiënte aanbesteding. Dat laatste wordt versterkt nu veel overheden met elkaar samenwerken in internationale organisaties zoals de Europese Gemeenschap en de Wereldhandelsorganisatie. Deze organisaties streven naar grotere economische voordelen door de vermindering van handelsbarrières. Daartoe behoren discriminatoire praktijken bij openbare aanbestedingen. Het wegnemen van dergelijke belemmeringen betekent een begrenzing van nationale doelstellingen die de handelsdoelstellingen van de internationale organisaties in gevaar brengen. In zijn proefschrift toont Trepte aan dat de EG en de WTO in feite besloten clubs zijn. De te realiseren voordelen bestaan slechts ter wille van de lidstaten. Het begrip gelijke behandeling bijvoorbeeld impliceert slechts dat een lid niet zal discrimineren tegen een op het grondgebied van een ander lid gevestigde bieder. Het betekent niet dat een bieder van buiten de club van aangesloten landen op dezelfde manier zal worden behandeld.

Peter Trepte (1963, Aberystwyth, Groot-Brittannië) studeerde Engels en Frans recht aan de University of Kent en aan de Université de Grenoble. Als advocaat heeft hij in meer dan 30 landen cliënten (waaronder een groot aantal overheden) geadviseerd op het terrein van aanbestedingsrecht en aanbestedingswetgeving. Sinds 1998 is hij visiting fellow aan de Universiteit van Tilburg.

Noot voor de pers
Peter Trepte promoveert op vrijdag 3 december 2004 om 10.15 uur in de aula van de Universiteit van Tilburg (Warandelaan 2, Tilburg). Het proefschrift is getiteld Regulating Procurement. Understanding the ends and means of public procurement regulation. Promotor is prof.dr. L. Hancher.
Het proefschrift wordt uitgegeven door Wolf Legal Publishers (ISBN 0198267754), de handelseditie door Oxford University Press (£ 65,-). Journalisten kunnen een exemplaar van het proefschrift opvragen bij de afdeling Voorlichting en Externe Betrekkingen van de UvT, tel: 013 466 2000, e-mail: persberichtUvT@uvt.nl.
Peter Trepte is bereikbaar op +44 207 630 5778
(ptrepte@globalnet.co.uk) en (+44 207 797 8600). Persberichten van de UvT vindt u ook op internet: www.uvt.nl/persberichten/. Laatst gewijzigd: maandag 29 november 2004

Contact
E-mail: P.H.C.Siebers