Gemeente Sneek


Afsluiting van renovatie, restauratie en uitbreiding begraafplaats Op vrijdag 3 december 2004 om 15.00 uur wordt tijdens een sobere plechtigheid de renovatie, restauratie en uitbreiding van de Algemene Begraafplaats te Sneek, officieel afgesloten.

Renovatie en restauratie in stijl van 1825
De renovatie kwam gedurende vier jaar in fasen tot stand. Daarbij werden de inrichting en de groenstructuur van het oude deel van de begraafplaats teruggebracht naar de stijl van het oorspronkelijke ontwerp. Het plan hiervoor werd vervaardigd door Noord Peil Landschapsarchitekten uit Sneek.
Het voorterrein van de begraafplaats en de entree vanaf de Kerkhoflaan zijn eveneens heringericht en in oude luister hersteld. De herinrichting van het voorterrein is uitgevoerd in de Engelse landschapsstijl, gebaseerd op het oorspronkelijke ontwerp van de bekende tuinarchitect Lucas Roodbaart.
De entree wordt buiten de begrafenissen om afgesloten met een sierhek. Dit sierhek is vernieuwd, maar ziet er net zo uit als zijn voorganger uit 1825. Naast het hek is een nieuw toegangspad aangelegd, zodat de begraafplaats voor voetgangers toegankelijk blijft. Tot slot is het stenen trapje met aanlegkade naast de gracht, terzijde van het voorterrein, opnieuw opgemetseld. Dit trapje werd in 1825 aangelegd zodat mensen die aan een besmettelijke ziekte waren overleden over water naar hun laatste rustplaats konden worden gebracht.

Uitbreiding met stiltetuin en gedenkplek
De uitbreiding van de begraafplaats is gerealiseerd op het terrein van de voormalige boerderij van Coers en tennisbanen aan de Korte Vreugde. Deze ruimte is aangewend voor het inrichten van een urnentuin met een meditatieplek waar iedereen op zijn eigen manier overledenen kan gedenken.
De urnentuin bestaat uit twee wanden die een cirkelvormige ruimte omsluiten en uitwaaieren tot een ovaal. In de wanden zijn in totaal 256 nissen, in elke nis is ruimte voor maximaal twee urnen. De wanden bieden beschutting aan een ruimte waar stilte heerst en die met banken is ingericht als een plaats voor rust en meditatie. In het midden van de stiltetuin staat een monument voor "het weggevlogen leven", een steunpunt voor nabestaanden die overledenen willen gedenken. Het monument bestaat uit een waterbron in een rond glasmozaïek van vogels in een blauwe lucht.
De stiltetuin met urnenwanden en monument is ontworpen door Hanshan Roebers uit Koudum.

De kosten van het totale project bedroegen rond de 800.000,--.

© copyright 2004 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 29-11-2004