Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

3-12-2004

In november riep Milieudefensie mensen op om staatssecretaris Van Geel, voorafgaand aan zijn deelname aan de internationale klimaatconferentie in Buenos Aires, een persoonlijke boodschap te sturen. In deze persoonlijke boodschap wordt Van Geel gevraagd namens Europa leiderschap te tonen en harde afspraken te maken om de uitstoot van broeikasgassen flink terug te dringen.

De actie van Milieudefensie heeft tot nu toe zo'n 1400 reacties opgeleverd. Te verwachten is dat dit aantal nog zal toenemen, gezien het feit dat de actie doorloopt tot aan het begin van de klimaatconferentie. Deze conferentie vindt plaats van 6 tot en met 17 december 2004.

Door dit enorme aantal reacties is een persoonlijke reactie op elk bericht niet mogelijk. Vandaar dat de staatssecretaris zijn reactie heeft vervat in een brief, gericht aan alle deelnemers van de actie.

REACTIE STAATSSECRETARIS VAN GEEL (MILIEU) OP DE ACTIE MILIEUDEFENSIE OVER KLIMAATVERANDERING

Bij deze wil ik u hartelijk danken voor uw mail over de klimaatconferentie. Als voorzitter van de Europese milieuministers ben ik van 15 tot en met 17 december aanwezig op de klimaatconferentie in Buenos Aires. Namens de Europese Unie wil ik mij inzetten voor verdergaande klimaatafspraken om de ernstige gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan.

Het Kyoto protocol kan 7 jaar na zijn totstandkoming eindelijk in februari in werking treden. Dit is van geweldige betekenis, omdat er daarmee een robuust internationaal juridisch kader is om klimaatverandering tegen te gaan. Dat is belangrijk, want volgens de laatste wetenschappelijk inzichten gaat klimaatverandering in sneller tempo dan we eerder wisten.

Het Kyoto protocol is een belangrijke eerste stap, maar ik wil tot verdergaande klimaatafspraken komen. Het Kyoto protocol is pas het begin, er is veel meer nodig om de ernstige gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Nu het Kyoto protocol in werking gaat treden vind ik het de hoogste tijd om de discussie te starten over het klimaatbeleid na 2012, als het Kyoto protocol afloopt.

De Europese Unie heeft hard gewerkt aan de totstandkoming van het Kyoto protocol. De Europese Unie heeft in 2002 het Kyoto protocol geratificeerd en al veel langer voert de Europese Unie een klimaatbeleid. Europa kan niet alleen de wereldwijde klimaatverandering oplossen. Andere landen, in het bijzonder de Verenigde Staten, die het Kyoto protocol niet hebben geratificeerd, zullen ook hun bijdrage moeten leveren om de gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen.

Ter voorbereiding van de klimaatconferentie heb ik een bezoek gebracht aan Qatar, Zuid- Afrika, China, Verenigde Staten, Brazilië, Argentinië, India en Indonesië. Na deze gesprekken heb ik goede hoop dat er voor het eerst een discussie kan worden gevoerd over het klimaatbeleid na Kyoto. Nederland wil daarin een leidende rol blijven vervullen.

Ik kijk met vertrouwen uit naar de klimaatconferentie in Buenos Aires.

Met vriendelijke groet,

Staatssecretaris Pieter van Geel