Ingezonden persbericht


INTERREG-stuurgroep
besluit drie nieuwe projecten

Mönchengladbach/Venlo, 3 december 2004- Op de agenda van de INTERREG-IIIA-stuurgroep van het Nederlands-Duits openbaar lichaam euregio rijn-maas-noord stonden in het raadhuis van Venlo zes nieuwe grensoverschrijdende projecten op het programma. Voor drie projecten werd subsidie uit het INTERREG-IIIA-programma van de Europese Unie toegekend.

Voor twee van de projecten zal de euregio rijn-maas-noord voor het eerst als projecttrekker de uitvoering voor haar rekening nemen. Doel van de projecten is concrete euregionale contacten te bevorderen en de euregionale economie te sterken. Ook werd er een project op het gebied van de natuurbescherming goedgekeurd.

Een miljoen voor culturele en sociale contacten

"People to People" onder dit motto roept de euregio rijn-maas-noord verenigingen, scholen, culturele instanties en andere geinteresseerden op, met hun Duitse partners kleine grensoverschrijdende projecten uit te voeren. In het nieuwe parapluproject "People to People" staan, taal, cultuur, toeristische initiatieven, scholierenuitwisseling maar ook andere dicht bij de burger staande initiatieven centraal. Voor het gebied van de euregio rijn-maas-noord kunnen zo projecten met een volume van ongeveer een miljoen euro worden uitgevoerd. De projecten kunnen tot maximaal 50 % uit het INTERREG-III-A programma worden gefinancierd met een maximum van 25.000 euro per deelproject.

Euregio Business Network

De economische ontwikkelingen eindigen niet aan de grens. In enkele euregiospecifieke branches zoals de levensmiddelenproductie, coatingstechnologie en logistiek bestaan reeds netwerken met steeds meer ondernemingsclusters. Het Euregio Busisness Network koppelt in dit project professionele dienstverlening met grensoverschrijdende ervaring. Centrale thema's zijn het oprichten of het uitbreiden van bedrijven in het buurland. Kleine en middelgrote ondernemingen krijgen hier adviezen en praktische hulp. De subsidie uit het INTERREG-IIIA-programma bedraagt 123.845 euro. Het ministerie van economische zaken en de deelstaat Nordrhein-Westwalen stellen ieder 37.150 euro ter beschikking. De partners in dit project zijn de Kamer van Koophandel Limburg-Noord, de Industrie-und Handelskammer Mittlerer Niederrhein en diverse adviesgevende organisaties.

Vochtige ecologische gebieden in het natuurpark Maas-Swalm-Nette

In het Duits-Nederlandse natuurpark worden in enkele natuurbeschermingsgebieden de vochtige biotopen geoptimeerd en met elkaar verbonden. Er worden heidevennen, leefgebieden van bedreigde plant- en diersoorten en poelen aangelegd. De werkzaamheden vinden vooral plaats in de gebieden Heidemoore, Lüsekamp, Blankwater Herkenboscherven en op het Meinwegplateau en op de oevers van de Bosbeek, de Swalm en de Vlootbeek.

Het grensoverschrijden openbaar lichaam Natuurpark Maas-Swalm-Nette wil hiermee de leefruimte van bedreigde planten en diersoorten berschermen en verbeteren. De EU stelt hiervoor 738.983 euro ter beschikking. De provincie Limburg en de deelstaat Nordrhein-Westfalen hebben 221.695 euro toegezegd.

Meer informatie:

Aurelia Ölbey

PR en voorlichting

Euregio Rijn-Maas-Noord

D-41050 Mönchengladbach

Tel.: 02161/ 25 92 34

Fax: 02161/ 25 92 39

presse@euregio-rmn.de

www.euregio-rmn.nl

www.euregio-rmn.de