Programmabureau Advies Overheid.nl


Steeds meer goedgekeurde plannen project 'Bekendmakingen en Vergunningen'

In de afgelopen periode heeft Advies Overheid.nl een vliegende start gemaakt en verschillende overheden bereid gevonden een project te starten voor de internetpublicatie van vergunningen en bekendmakingen. De animo blijkt boven verwachting te zijn met als gevolg dat inmiddels een flink aantal plannen is ingediend en goedgekeurd en zich vrijwel dagelijks nieuwe gegadigden aanmelden.

Provincies

De provincie Utrecht beschikt inmiddels over goedgekeurd projectplan voor de Internetontsluiting van vergunningen. Het convenant zal binnenkort worden ondertekend. De belangrijkste doelstelling van dit project is dat voor alle burgers de milieuvergunningen die vanaf januari 2005 worden verleend, raadpleegbaar zijn. Het door ICTU opgestelde standaard metamodel vormt het uitgangspunt voor dit project, om te waarborgen dat het opgeleverde resultaat ook bruikbaar is voor andere overheden en er uniformiteit aanwezig is.

Gemeenten

De gemeenten Arnhem Nunspeet en Nijmegen beschikken inmiddels ook over een goedgekeurd projectplan en krijgen voor de uitvoering daarvan een financiële bijdrage van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. De convenanten worden in december getekend

Arnhem gaat als onderdeel van het project doel naast informatie over vergunningen ook handhavingsinformatie via het Internet ontsluiten. Het project wordt aangegrepen om de toegankelijkheid van overheidsinformatie te vergroten, de dienstverlening aan de burger te verbeteren, een reductie van het aantal telefoontjes te realiseren en de efficiëncy van de werkprocessen te verhogen.

Nunspeet ontsluit als onderdeel van het project alle relevante informatie over bouwvergunningen via het Internet en maakt deze via een plattegrond raadpleegbaar. Burgers kunnen zelfs via email hierover worden geattendeerd.

Nijmegen grijpt het project aan om de vergunningen van diverse organisatieonderdelen via Internet toegankelijk te maken.

Milieudienst

Door een nauwe samenwerking met Advies Overheid.nl is de milieudienst IJmond er in geslaagd binnen twee weken een goedgekeurd projectplan op te leveren. De milieudienst kan met dit plan een deel van haar taken in het kader van het verdrag van Aarhus realiseren en de geldelijke bijdrage komt daarbij zeer goed van pas.

Advies Overheid.nl is onderdeel van ICTU