Ingezonden persbericht


Meer ruimte om te spelen in De Baarsjes

PvdA De Baarsjes geeft kinderen meer ruimte om te spelen: het stadsdeel gaat op zoek naar meervoudig gebruik van ruimte en zal bij plannen voor herinrichting van pleinen meer rekening houden met de speelbelangen. De hele stadsdeelraad steunt dit idee, zo bleek deze week tijdens de begrotingsraad.

42% van de ouders vindt dat er onvoldoende speelmogelijkheden zijn in De Baarsjes voor kinderen. Dat blijkt uit het Welzijnsonderzoek dat in augustus 2004 werd opgeleverd, overigens ook een initiatief van PvdA De Baarsjes: bewoners vragen wat zij vinden van het welzijnsaanbod, dat was nog nooit zo systematisch gebeurd.

Bewoners, politici en vertegenwoordigers van belangenorganisaties hebben door het stadsdeel gefietst op zoek naar speelruimte. En wat bleek? Op veel plekken worden speeltoestellen slecht onderhouden of valt er voor de kleintjes helemaal niets te spelen. In een dichtbevolkt stadsdeel als De Baarsjes is dat niet aanvaardbaar.

PvdA De Baarsjes wil daarom onderzoeken of speelplekken bij scholen ook na schooltijd kunnen worden gebruikt. En buurtconvenanten sluiten met bewoners, zodat die zelf verantwoordelijk worden voor een speelplek. Deze methode is al succesvol toegepast in De Krommert.

Ruimte vinden om te spelen is lastig in de De Baarsjes: met 35.000 inwoners op 1,5 vierkante kilometer moet je zuinig zijn op iedere vierkante meter in de buurt. Dus is het steeds afwegen tussen speelruimte, parkeerplekken en groen. Breed is nu uitgesproken dat speelbelangen meer meegewogen moeten worden bij de herinrichting van pleinen. En dat er gezocht moet worden naar speelplekken, hetzij permanent, hetzij flexibel.

--------------------------------------------------------------------Noot voor de redactie,