NOVA

3 december 2004

Vanavond in NOVA/Den Haag Vandaag

Prins Bernhard en Lockheed
Wat hij jarenlang in het openbaar weersprak, heeft hij opgebiecht tegen journalist Martin van Amerongen. De oud-hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer is overleden, maar vertelde twee jaar geleden wat Bernhard hem heeft verteld. In de studio reageren oud-journalist Friso Endt en hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer Hubert Smeets.

Palestijnse verkiezingen
De Palestijnen kiezen volgende maand een nieuwe leider en bij gebrek aan serieuze tegenkandidaten was Mahmoud Abbas zeker van de zege. Maar tot schrik van Israel èn het Palestijnse establishment heeft de veel populairdere Marwan Barghouti zich deze week op de valreep verkiesbaar gesteld. Er is echter één probleem: Barghouti zit in Israel in de gevangenis.

Inburgering
De inburgeringsplicht moet gelden voor iedereen die minder dan acht jaar onderwijs heeft gehad, en niet alleen voor allochtonen. Minister Verdonk wil dit advies, gedaan door de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken, overnemen. In de studio de voorzitter van de adviescommissie Theo van Os van den Abeelen.

Broeikaseffect
Het zou de oplossing kunnen zijn voor het broeikaseffect: Co2 opslag in leeggepompte gasvelden. Het bedrijf Gaz de France experimenteert er mee voor de Nederlandse kust, maar de milieubeweging is tegen.

Presentatie: Clairy Polak

(Onderwerpen onder voorbehoud)


----------


----------


----------

NOVA / Den Haag Vandaag
Maandag t/m vrijdag: 22.20 - 23.00 uur, Nederland 3 Zaterdag: 22.20 - 22.50 uur, Nederland 3
Herhaling: na middernacht.