Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Een telefoontje van Bernhard

Onderwerp: Een telefoontje van Bernhard
Uitzenddatum: Vrij. 3 december 2004, 20.30u
Verslaggeving: Alje Kamphuis

Prins Bernhard

Prins Bernhard heeft de dagen voordat hij stierf verschillende mensen gebeld met wie hij nog iets te vereffenen had. Eén van hen was historicus Gerard Aalders. Aalders schreef onder meer een boek waarin hij melding maakt van Bernhards lidmaatschap van de NSDAP. Netwerk spreekt met Aalders over het telefoontje van de prins.

NIOD
Aalders, die als onderzoeker is verbonden aan het NIOD, het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, schreef twee boeken waarin Bernhard een rol speelt.

De affaire Sanders
In 1996 verscheen De affaire Sanders. Daarin wordt terloops uit de doeken gedaan dat de prins voor de oorlog lid was van de nationaal-socialistische NSDAP. Bernhard heeft altijd gezegd dat hij zich zelf nooit heeft ingeschreven en nooit contributie heeft betaald.

Leonie
Vorig jaar kwam een boek van Aalders uit over de dubbelspionne Leonie Brandt-Pütz. Eén hoofdstuk gaat over de zogenoemde stadhoudersbrief uit 1942. Volgens Aalders zou de spionne als eerste hebben gesproken over het bestaan van die brief. In die brief, die nooit is teruggevonden, zou Bernhard Adolf Hitler het aanbod hebben gedaan stadhouder van Nederland te worden. Daarmee zou hij landverraad hebben gepleegd.

Nooit geschreven
De prins liet na het verschijnen van het boek weten dat hij âmet nadruk en bij herhalingâ heeft gezegd dat hij die brief nooit heeft geschreven.

Agent Orange
Onlangs werkte de historicus nog mee aan het stripboek Agent Orange over de jonge jaren van Bernhard. Hij controleerde het op feitelijke onjuistheden. Achterin de strip staan drie afschriften van documenten die Aalders in de National Archives in Washington vond. Een ervan zou de ledenadministratiekaart van de NSDAP zijn. Netwerk zond 12 november jl. een reportage uit over Agent Orange.