Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 3 december 2004

Multifunctionele Basketbar wint Architectuurprijs NAi

De Basketbar in de Utrechtse Uithof is gisteren bekroond met de AM NAi Prijs 2004. Deze prijs voor het beste gebouw dat in de afgelopen twee jaar is gebouwd door een architect onder de 40 jaar, is een initiatief van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) en projectontwikkelaar AM (Amstelland MDC) en wordt om de twee jaar uitgereikt.

De Basketbar, een gebouw dat de functies boekwinkel, basketbalveld, skatebaan en café combineert, staat onderaan een van de Universiteitsgebouwen van de Utrechtse Uithof en is ontworpen door het Amsterdamse architectenbureau NL Architects. De jury koos voor de creatie van de Amsterdammers vanwege de manier waarop dit bouwwerk een bescheiden programma (horecagelegenheid en ontmoetingsplek) uitbuit en vergroot om de plaats van de student in het grootschalige Uithofcomplex zichtbaar te maken. De architecten bedachten vormen en functies - een basketbalveld, een skatebaan en een hangplek - die het geheel groter en aantrekkelijker maken. Strak en speels tegelijk vertegenwoordigt de Basketbar de efficiënte inventiviteit die typerend is voor de Nederlandse Architectuur van deze generatie. Aan de AM NAi Prijs is een geldbedrag van 10.000 euro verbonden.

Het multifunctionele gebouw moest in de strijd om de AM NAi Prijs concurreren met het paviljoen van Natuurmonumenten; de Posbank in Rheden, de wachtruimte voor de Fast Ferry in Rotterdam en het woning en winkelcomplex Schots 1+2 in Groningen. Alle vier de projecten waren in de afgelopen weken al uitgebreid te zien op televisie in het Avro-programma 'Jonge Architecten'. In de laatste aflevering, op 4 december, wordt verslag gedaan van de prijsuitreiking. Voor degenen die het programma gemist hebben of de totstandkoming van de projecten eens goed wil bekijken heeft het NAi een tentoonstelling aan de prijs en zijn genomineerden gewijd, Fresher Facts. Deze duurt tot en met 27 februari en toont maquettes, tekeningen en beeldmateriaal van de vier projecten. Daarnaast komen de architecten zelf op 20 januari en 11 februari naar het NAi om hun bouwwerken toe te lichten.
---

AM - Amstelland MDC

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot de persafdeling van het team Marketing en Communicatie van het NAi:
Edwin Pelser (coördinator), tel 010-4401235
Paul van den Bogaard (perscontacten), tel 010-4401271 fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl