Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Statuut van het Koninkrijk bestaat 50 jaar

3 december 2004

Het Statuut van het Koninkrijk der Nederlanden bestaat dit jaar 50 jaar. Dit jubileum biedt aanleiding voor festiviteiten en reflectie. Het is een uitgelezen moment om stil te staan bij het Statuut en de relatie tussen Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba.

In het Statuut is vastgelegd dat er een Koninkrijk der Nederlanden is, bestaande uit de landen Aruba, de Nederlandse Antillen en Nederland. Het Statuut is de hoogste rechtsregeling van ons Koninkrijk. De drie rijksdelen hebben één staatshoofd (de koningin), één nationaliteit (de Nederlandse) en doen gezamenlijk de buitenlandse betrekkingen en defensie. Verder zijn de landen autonoom en hebben zij ieder een eigen regering.

De bevestiging van het Statuut door Koningin Juliana op 15 december 1954 bezegelde de beëindiging van de voormalige koloniale verhoudingen en luidde een nieuw staatkundig verband in tussen Nederland en de overzeese Rijksdelen. Op 29 december 1954 trad het Statuut in werking in de relatie tussen Nederland, de Nederlandse Antillen en Suriname. Suriname werd in 1975 onafhankelijk. In 1986 trad Aruba uit het Antilliaanse staatsverband werd het land in het Koninkrijk (meestal aangeduid met status aparte).
---

Activiteiten

Ter gelegenheid van het jubileum vinden er verschillende feestelijke activiteiten plaats.

Op 15 december is er een feestelijke culturele avond in de Ridderzaal. Zaterdag 18 december 2004 om 16.00 uur zendt de NPS de voorstelling uit. Via BVN-tv zal het programma ook in de Nederlandse Antillen en Aruba te zien zijn. In december vindt er in het kader van uitwisseling een reeks optredens plaats in de West van verschillende artiesten, waaronder Zuco 103. Tevens wordt een gedichtenbundel uitgebracht, met werk van dichters uit alle delen van het Koninkrijk.

Op 3 december vindt er op de Erasmus Universiteit een staatsrechtsymposium plaats in het teken van 50 jaar Statuut. Ook de Koninkrijksspelen voor de jeugd in juli 2005 op Curaçao staan in het teken van de viering. Daarnaast wordt er op 13 december 2004 een jubileummunt geslagen. Tot slot heeft Kennisnet mede op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een special gemaakt over het Externe link Statuut.

Actualiteit van het Statuut

Het jubileum biedt ook gelegenheid om de relatie tussen de verschillende delen van Koninkrijk opnieuw te bezien. De wereld en de situatie binnen het Koninkrijk zijn sinds 1954 immers sterk veranderd, terwijl het Statuut sindsdien in hoofdlijnen ongewijzigd is gebleven. Daarom bestaat het voornemen een evaluatie van het Statuut te laten plaatsvinden. Voorafgaand hieraan zijn door werkgroepen twee andere onderwerpen onderzocht die betrekking hebben op de relatie tussen Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba. Ten eerste de bestuurlijke en financiële verhoudingen tussen Nederland en de Nederlandse Antillen (rapport Nu kan het...nu moet het!), ten tweede de relatie van de Antillen en Aruba tot de Europese Unie (rapport Banden met Brussel).

Nu kan het... nu moet het!

Kern van het advies van de werkgroep Bestuurlijke en Financiële verhoudingen Nederlandse Antillen is toekenning van de status van land aan de eilandgebieden Curaçao en Sint Maarten en de status van Koninkrijkseiland aan Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Aanzienlijke versterking van de bestuurskracht, opheffing van het Land Nederlandse Antillen, oplossing van de schuldenlast en nieuwe taken voor het Koninkrijk. Deze fundamentele hervormingen zijn in de ogen van de werkgroep nodig om de grote problemen op het gebied van armoedebestrijding, economische ontwikkeling, veiligheid en beheersing van de openbare financiën aan te pakken. Dit zijn de voornaamste aanbevelingen van de werkgroep BFV.

Banden met Brussel

Wat is de relatie van de Nederlandse Antillen en Aruba met de Europese Unie? Thans hebben de Nederlands Antillen en Aruba de status van landen en gebieden overzee (LGO). Het rapport beziet de mogelijkheden van verdere integratie in de Europese Unie.

Beleid Nederland ten aanzien van Aruba/Nederlandse Antillen

In het Statuut is vastgelegd dat het Koninkrijk een belangrijke waarborgfunctie heeft op het gebied van mensenrechten en de rechtszekerheid.

Nederland heeft dit dan ook tot een speerpunt in het beleid gemaakt. Nederlands geld wordt ingezet voor investeringen in politie, justitie, douane, kustwacht en gevangeniswezen op de lange- en de korte termijn. Niet alleen ondersteunt Nederland de overzeese landen financieel, ook wordt er veel kennis uitgewisseld en vindt er personele uitwisseling plaats tussen de diensten van de Koninkrijksdelen. Het gaat zowel om korte uitwisselingen als om structurele samenwerking.

Daarnaast is het beleid gericht op het bevorderen van de autonomie van de Koninkrijkspartners. Nederland helpt de Antillen en Aruba bij het bereiken van duurzame economische en sociale ontwikkeling. Door middel van financiering van meerjarige programma's, wil Nederland een constructieve bijdrage leveren aan het effectiever maken van het overheidsbeleid op de Nederlandse Antillen en Aruba. De programma's zijn gericht op bestuurlijke ontwikkeling, onderwijs, duurzame economische ontwikkeling en gezondheidszorg.