persbericht:

Moskeeën Syrië ronselen voor de strijd in Irak

Yekiti,Dordrecht :Een netwerk van moskeeën in Syrië stuurt strijders en geld naar Irak om daar het gewapende verzet tegen de Amerikanen te stimuleren. Dat blijkt uit een onderzoek van de Britse krant The Daily Telegraph.

Er zouden al enkele honderden Syriërs geronseld zijn en in Irak zitten. De grens oversteken is geen enkel probleem, omdat deze op de meeste plaatsen niet voerden gecontroleerd door de Syrische autoriteiten, maar door zeer anti-Amerikaanse lokale stammen.

De meeste Syrische strijders, allen moslims, krijgen zo 'n 3000 dollar per maand. Dit geld wordt aan hun familie gegeven vanaf het moment dat zij zich in Irak bevinden om deel te nemen aan de jihad ('heilige oorlog') tegen de Amerikanen. Het salaris wordt opgebracht door getrouwen van Saddam Hussein uit de Baathpartij.

Syrië wordt al decennia geregeerd door Baath, die een mengeling vertoont van Arabisch nationalisme en Europees fascisme.Al vanaf het moment dat Saddams regime in Irak ten val werd gebracht wordt Syrië er door de Verenigde Staten van beschuldigd degenen te steunen die zich verzetten tegen een nieuwe koers in Irak.

De Amerikanen worden hierin bevestigd door de Irakese regering, die onlangs Syrië en Iran verantwoordelijk stelde voor de kracht van de rebellen. Syrië zou de soennitische moslims rond Bagdad helpen, Iran de sjiieten in het midden en zuiden van Irak.

De Syrische autoriteiten zijn onlangs, onder druk van de VS, begonnen met de aanleg van een 600 kilometer lange aarden wal aan hun kant van de grens met Irak. Deze muur is echter niet meer dan een meter hoog.

Syrië en Iran hebben volgens analisten alle belang bij een volledige mislukking van het buitenlandse - vooral Amerikaanse - ingrijpen in Irak. Beide landen hebben een slechte relatie met de VS. Als het de Amerikanen lukt Irak rustig te krijgen, zijn wij aan de beurt, is de redenering in Damascus en Teheran.

Nu de Amerikanen 15.000 man extra naar Irak sturen, is de kans groot dat ook de moskeeën in Syrië hun activiteiten ten bate van de rebellen in dat land zullen opvoeren. Drieduizend dollar is voor een Syriër veel geld. In Syrië bedraagt een maandsalaris ongeveer 100 dollar.

www.yekiti.net
tel 0645562552