Socialistische Partij

Coalitie zet provocatie door met aanval op minimumloon

04-12-2004 * De regeringspartijen CDA, VVD en D66 zetten het plan door om werken tegen minder dan het wettelijk minimumloon mogelijk te maken. De coalitie wil dat mensen in de bijstand en zonder diploma's tegen 90% van het minimumloon aan het werk gaan. Als ze een diploma halen moet de werkgever ze twee jaar in dienst houden. De werkgever krijgt nog eens 10% subsidie van de gemeente, zodat zijn kosten maar 80% van het minimumloon zijn.

Jan de Wit "Dit is een fundamentele aanval op het wettelijk minimumloon," zegt SP-kamerlid Jan de Wit. "Het gaat om een minimum fatsoensnorm voor de lonen in ons land. Het is een fabeltje dat het minimumloon zo hoog is dat werkgevers het niet kunnen betalen. Er zijn ca 150.000 mensen die werken tegen het minimumloon. Zes miljoen mensen verdienen meer. Werken tegen 90% betekent 100 euro netto minder in de maand. Nu is het zo dat beginners die een vak moeten leren, al boven het minimumloon ontvangen. Dit is een poging om een sociale norm onderuit te halen. Minister De Geus noemde het minimumloon eerder de sociale norm voor een fatsoenlijk bestaan. Hij moet dit plan afwijzen."

Eerder dit jaar wilden de coalitiepartijen werken tegen 80% van het loon mogelijk maken. De oppositie eiste toen van De Geus dat hij onmiddelijk afstand van dat plan nam. Toen hij dat niet deed, diende de oppositie een motie van wantrouwen in.