Socialistische Partij

Ministers op het matje over `nucleaire vrijhaven' Petten

04-12-2004 * De SP wil een spoeddebat in de Kamer over de `aanwijzing' van het kabinet aan het Openbaar Ministerie om de kernreactor Petten niet te vervolgen, hoewel zeer ernstige milieudelicten waren geconstateerd. Ministers Donner (Justitie), Bot (Buitenlandse Zaken) en staatssecretaris Van Geel (Milieu) moeten verantwoording afleggen over het uitzonderlijke besluit om bij het OM te interveniëren. De Wit: "Ik ben vooral zeer benieuwd naar de motieven: is hier voorrang gegeven aan politieke belangen in plaats van het algemeen belang?"

Inspecteurs troffen er vorig jaar "Oost-Europese toestanden" aan, maar mochten van de regering niet optreden omdat het ministerie van Buitenlandse Zaken een diplomatiek conflict vreesde met de Europese Commissie, die eigenaar is van de reactor. Medewerkers van de reactor zouden in Nederland strafrechtelijke immuniteit genieten.

Jan de Wit SP-Kamerlid Jan de Wit is verbijsterd: "Het is logisch dat het OM hier woedend op heeft gereageerd. Het ging niet om een kleinigheidje, maar om zeer ernstige overtredingen van een bedrijf met een uiterst hoog risicoprofiel. Als medewerkers van het OM nu zeggen dat er een nucleaire vrijhaven is ontstaan, is dat voor mij reden tot grote bezorgdheid. Ik vraag mij werkelijk af wat de motieven van de regering zijn geweest. Waren ze niet gewoon bang om tegen machtige Europese schenen te schoppen, zo vlak voor het Nederlands voorzitterschap?"