Rijksvoorlichtingsdienst

Titel: DG: Slotconferentie Europe.A beautiful idea?

Afzender: RVD/DG Rubriek: Binnenland Datum en tijd: 23-11-2004 10:52

RIJKSVOORLICHTINGSDIENST
Persbericht

Europe. A beautiful idea?

Slotconferentie van het internationale debat over het Europese beschavingsideaal en zijn waarden
in de Europese Unie van de 21e eeuw

4 december Van Nellefabriek, Rotterdam

Slotconferentie
Op 4 december vindt de publieke slotconferentie plaats van het debat 'Europe. A beautiful idea?', dat tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap is gehouden.

De afgelopen maanden hebben vooraanstaande intellectuelen, wetenschappers, historici, politici, filosofen, schrijvers, diplomaten, beleidsmakers, opinieleiders en zakenmensen zich in een reeks conferenties, georganiseerd door het Nexus Instituut in het kader van het Europese voorzitterschap, verdiept in de vraag waar Europa voor staat, wat het betekent om Europeaan te zijn en wat het Europese antwoord zou moeten zijn op de uitdagingen van nu.

De conferenties hebben aangetoond dat dit debat opportuun is. De uitwisseling van ideeën en gedachten tussen 'denkers' en 'doeners' blijkt een bron van inspiratie voor beide groepen. Bovendien is de algemene opvatting dat het goed is het debat juist nu te voeren. Omdat de Unie, ook na de recente uitbreiding, een gemeenschappelijke basis dient te blijven bieden voor de diversiteit van etniciteit, religie en levenswijze, en de pluriformiteit van gedachten en ideeën die ons continent van oudsher eigen is. Een gemeenschappelijke basis waarin universele waarden als mensenrechten en democratie en Europese waarden als reflectie en diversiteit worden gewaarborgd en versterkt. Het debat heeft aan actualiteit gewonnen in het licht van het belang van steun van de bevolking voor de Europese Unie in het algemeen en het Grondwettelijk Verdrag in het bijzonder, de ontwikkeling van de transatlantische verhouding en de relatie met de Islam buiten, maar ook binnen Europa. De resultaten van de conferenties tot nu toe zijn te lezen op www.eu2004.nl.

Het uitgangspunt van de debattencyclus is dat de wereld van de politiek en die van het denken elk vanuit hun eigen taak en verantwoordelijkheid belang hebben bij dialoog en discussie over bovenstaande vraagstukken. De ideeën die naar voren zijn genomen zijn divers van aard. Een veelgehoorde opvatting is dat onderwijs, cultuur en een open houding ten aanzien van andere denkbeelden essentieel zijn voor Europees burgerschap. Het fundament van de Europese integratie en de democratie vergt immers constant onderhoud.

De slotconferentie op 4 december heeft een publiek karakter. De resultaten van de eerdere conferenties worden gepresenteerd. Het debat zal worden hernomen over Europees burgerschap, Europese cultuur en onderwijs en Europese waarden. Het slotdebat, waaraan onder anderen minister-president Balkende en Voorzitter van de Europese Commissie Barroso zullen deelnemen, is gewijd aan de agenda van de toekomst.

Programma

09.00 uur
Welkom Rob Riemen

09.10 uur
Inleiding Atzo Nicolaï

09.20 uur
Lezing door Adam Zagajewski

10.00 uur
I. A citizen of Europe. Discussie met Modris Eksteins, Karl Schlögel, Simeon Saxe-Coburg Gotha, Kalypso Nicolaidis, Bassam Tibi en Miguel Maduro o.l.v. Rob Riemen

11.15 uur
Pauze

11.40 uur
II. European culture and education. Lezing door Jacqueline de Romilly

12.10 uur
Discussie met George Klein, Adam Zamoyski, Ivan Fischer, Yvonne van Rooy en Jos de Mul o.l.v. Rob Riemen

13.30 uur
Lunch

14.15 uur
Concert: Schönberg Ensemble met volksliederen van Luciano Berio.

14.45 uur
III. European Values. The Philosophical Debate. Discussie met Gianni Vattimo, Tzvetan Todorov, Michael Sandel en Thomas Pangle o.l.v. Marjolijn Februari

16.00 uur
Pauze

16.30 uur
IV Final debate. Europe. A Beautiful Idea? Agenda for the future. Discussie met Jan Peter Balkenende, ZKH Prins Hassan bin Talal, José Manuel Barroso, Fritz Stern en Mario Vargas Llosa o.l.v. Timothy Garton Ash.

18.00 uur
Slotbeschouwing Jan Peter Balkenende

18.10 uur
Afsluiting Rob Riemen

Achtergrond van de debatcyclus
Anno 2004 wordt de Europese Unie met de volgende paradox geconfronteerd. Enerzijds is de droom van de Europese 'founding fathers' in vervulling gegaan: verzoening, stabiliteit en voorspoed in een steeds verder verenigd Europa. Anderzijds heeft de Europese Unie naarmate de integratie voortschrijdt steeds meer moeite het gemeenschappelijke te benoemen in de Europese pluriformiteit. Want wat is Europa? Op deze vraag past vanuit het oogpunt van de 'founding fathers' slechts één antwoord dat recht doet aan de rijke geschiedenis van dit werelddeel. Europa is een idee, een mooi idee: een beschavingsideaal. Vanuit dit perspectief is Europa een cultuur, een verzameling van geestelijke en morele waarden, die voortdurend moeten worden onderhouden en bekrachtigd.

De Nederlandse regering wil tijdens haar voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie de aandacht vestigen op de betekenis en politieke relevantie van het Europese beschavingsideaal en zijn waarden voor hedendaagse maatschappelijke ontwikkelingen en vraagstukken. Het Nederlands voorzitterschap wil dit debat aanmoedigen en financiert in dit kader een reeks conferenties over deze thematiek. Het Nederlandse voorzitterschap wenst hiermee tevens een impuls te geven aan de gedachte- en beleidsvorming op het gebied van onderwijs en voorlichting in relatie tot de Europese beschaving en de overdracht van waarden die bijdragen aan actief burgerschap in Europa.

Tijdens het debat zijn onder meer de volgende vragen aan de orde gekomen:
- Hoe sterk is het traditionele fundament van de Europese integratie? Is het ideaal dat aan de basis lag van de wederopbouw van Europa na de Tweede Wereldoorlog nog steeds relevant? Wat is het belang van gemeenschappelijke waarden zoals vrijheid, solidariteit en respect in een verenigd Europa? Kan Europa het zich veroorloven het ideaal van zijn 'founding fathers' uit het oog te verliezen?


- Wat bindt de burgers van Europa in de 21e eeuw? Wat is voor hen Europa, wat maakt hen Europeanen?


- Wat zijn de verantwoordelijkheden van de politiek ten aanzien van het Europese beschavingsideaal en zijn waarden? Welke mogelijkheden heeft de politiek om de idee Europa te bevorderen?


- Welke rol kunnen onderwijs en voorlichting spelen bij het bevorderen van Europees burgerschap?

De reeks tot nu toe
De reeks is op 7 september 2004 begonnen met een conferentie getiteld 'The Politics of European Values' in de Ridderzaal te Den Haag. Vervolgens vonden drie kleinere werkconferenties plaats in respectievelijk Warschau, Berlijn en Washington. De resultaten van deze conferenties zijn te lezen op wwww.eu2004.nl

Uitkomsten
De belangrijkste uitkomsten van de conferentiereeks zullen door minister-president Balkenende aan de Europese staatshoofden en regeringsleiders worden bekendgemaakt. De intellectuele bevindingen van de conferenties zullen door het Nexus Instituut worden gepubliceerd en internationaal verspreid.

Financiering
De Nederlandse regering financiert samen met de Europese Commissie dit project in het kader van het voorzitterschap.

Organisatie
Het project wordt georganiseerd door en onder verantwoordelijkheid van het Nexus Instituut te Tilburg. Het Nexus Institutuut is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk opgericht in 1994. Het instituut organiseert jaarlijks de internationale Nexus-conferentie en de Nexus Lezing en publiceert het tijdschrift Nexus. Meer informatie over het Nexus Instituut vindt u op www.nexus-instituut.nl

Voor meer informatie:
Nexus Instituut, Rob Riemen, tel. 013-4663450.
Rijksvoorlichtingsdienst, tel. 070-3564114
Ministerie van Buitenlandse Zaken, Directie Voorlichting en Communicatie, tel. 070-3486486.