IKON

IKON-televisie

zaterdag 4 december 2004

Nederland 1

22.40 - 23.18 uur: PAUL ROSENMOLLER EN. FRITS BOLKESTEIN

'Ik heb een hekel aan bevlogenheid'

Onwennig drentelt Frits Bolkestein door zijn kantoor. De boekenkasten zijn leeg, op de grond staan ingepakte dozen. Dit had zijn laatste dag als eurocommissaris voor de interne markt moeten zijn, maar het liep anders. Doordat de nieuwe Europese Commissie niet is geaccepteerd door het parlement moet Bolkestein voorlopig aanblijven, maar dat strookt niet met zijn plannen. En dus roept hij toch maar zijn secretaresses binnen om hen met een cadeau te bedanken voor vijf jaar goede diensten.

Frits Bolkestein is de derde gast in de serie Paul Rosenmöller en... De programmamakers volgden hem op wat zijn laatste dag had moeten zijn in Brussel, maar ook in zijn geboortestad Amsterdam en gingen met hem mee naar zijn buitenhuis. Bolkestein blikt terug op de vijf jaar waarin hij als commissaris werkzaam was. In zijn laatste weken als commissaris haalde hij het nieuws door als enig lid van de Europese Commissie tegen de toetreding van Turkije tot de EU te stemmen. "Dat de toetreding tot de Europese Unie goed is voor Turkije, staat als een paal boven water. De vraag is of het goed is voor de Europese Unie. Ik denk dat de gevolgen rampzalig zijn. 't Zal leiden tot verdere uitbreiding naar het oosten en dat zou kunnen betekenen dat er een Europese Unie ontstaat van zo'n veertig lidstaten. Ik ben bang dat het een onbeheersbare situatie wordt", aldus Bolkestein in de uitzending.

De 71-jarige Bolkestein blikt in de uitzending terug op een bijna dertigjarige loopbaan in de nationale en internationale politiek. Hij omschrijft zichzelf als een bij uitstek realistisch politicus. Bolkestein: "Al die bevlogenheid is 'met de beentjes van de grond' en daar wordt niemand een klap wijzer van. Het impliceert een gebrek aan realiteitszin. Dat is ook mijn bezwaar tegen de culturele revolutie van '68. Ik houd niet van het woord bevlogenheid." Behalve in Brussel spreekt Rosenmöller in de Amsterdamse werkkamer van Bolkestein uitvoerig met hem over de oorzaken en gevolgen van de moord op Theo van Gogh. "Ik zie een duidelijke samenhang - die ook wel wordt ontkend - tussen de aanpassingsproblemen van de Islam aan de moderne tijd en de achterhoedegevechten die door Islamitische fundamentalisten worden geleverd jegens ons, Spanjaarden en Amerikanen." Ook vertelt Bolkestein over zijn toekomstplannen. In de komende jaren wil hij aan een boek werken over de invloed van intellectuelen op de wereldpolitiek. Dat boek moet voor zijn 75ste verschenen zijn. "Als je 75 bent en bent geweest (...) dan beginnen toch je intellectuele vermogens te verslappen. Dat nooit."

Research: Saskia de Boer en Henriëtte Smit. Productie: Marie-Louise van Agtmael; interviews en presentatie: Paul Rosenmöller. Samenstelling en regie: Hans Hermans. Eindredactie: Lioni Schrederhof