Waterschap Groot Salland

dijkgraaf Sybe Schaap in Waterlanders

30 november 2004

In iedere aflevering van het NCRV programma Waterlanders komt een ander aspect van water aan bod. In de eerste aflevering op zaterdag 4 december om 16.05 uur Nederland 1 (herhaling zondag 5 december om 14.30 uur), staat West-Overijssel centraal. Samen met dijkgraaf Sybe Schaap trekt Waterlanders het gebied in om te kijken wat er allemaal gebeurt om de streek tegen het water te beveiligen.

Nederland is een waterland. Al eeuwenlang voeren we een verbeten strijd tegen het water. Maar in warme perioden dreigen sommige gebieden zelfs te verdrogen. In de documentaireserie Waterlanders komen alle facetten van waterbeheer aan de orde en worden gepassioneerde mensen gevolgd die nauw bij het water in ons land betrokken zijn. Het commentaar is van Mieke van der Weij.

Het water bedreigt West-Overijssel vanaf twee kanten: aan de ene kant is er het IJsselmeer, aan de andere kant de grillige rivier de IJssel. Groot Salland zorgt ervoor dat dit gebied tegen hoog water en overstromingen wordt beschermd. En dat op een manier waardoor de zeer zeldzame Kievitsbloem zich in het gebied thuis blijft voelen en iedereen de eeuwenoude Stenen dijk bij Hasselt kan blijven bewonderen.