Gemeente Amsterdam

pAn Amststerdam 2004
3 december 2004 - Ingrid Breed
Van 5 t/m 12 december vindt in de RAI Parkhal de kunst- en antiekbeurs van de Lage Landen pAn Amsterdam plaats. Dan tonen 110 Nederlandse en Vlaamse deelnemers hun mooiste stukken uit alle mogelijke perioden en culturen. Daaronder een spectaculaire 17de-eeuwse atlas uit Rotterdam, een inktstel van prinses Marianne, een vroege Mondriaan en een naaktfoto van Marilyn Monroe.

Acht deelnemers zijn nieuw, onder wie drie fotogaleristen. Fotografie is ook het thema van de speciale presentatie op pAn, `De natuur van Paul Huf', met gesigneerde foto's uit zijn nalatenschap. pAn Amsterdam toont voor het eerst ook 19de-eeuwse neostijlen. De beurs is dagelijks open van 11.00 tot 19.00 uur en op 12 december tot 18.00 uur.

Nieuw: 19de-eeuwse neostijlen

De 19de eeuw heeft met zijn eigen interpretaties van verschillende oudere historische stijlen, de neostijlen, een heel eigen karakter en artistieke verdienste. De toegepaste kunst uit deze periode wordt steeds populairder en daar speelt de beurs op in. pAn Amsterdam heeft daarom zijn keuringsrichtlijnen zodanig aangepast dat 19de-eeuwse neostijlen zijn toegestaan. Letterlijke kopieën van oudere stijlen worden niet op de beurs toegelaten.

Hoge keuringseisen

Alle objecten die op de beurs worden aangeboden worden door twaalf keuringscommissies, bestaande uit circa 80 experts, gekeurd op echtheid, kwaliteit en conditie. Daarnaast controleert het Art Loss Register of de kunstwerken niet in de databank voor gestolen kunst voorkomen.

Nieuwe deelnemers

Van de acht nieuwe deelnemers zijn er zes die zich richten op moderne en eigentijdse kunst. Het aanbod op dat gebied krijgt hiermee een sterke impuls. Ook deze uitbreiding getuigt van de vitaliteit van pAn Amsterdam en het vermogen zich steeds te vernieuwen. Galerie Moderne (Silkeborg, Denemarken) is gespecialiseerd in Cobraschilders. Brutto Gusto (Rotterdam) brengt eigentijdse schilderkunst, glas en ceramiek. Arti Capelli (Den Bosch) biedt schilder- en beeldhouwkunst en fotografie aan. Op fotokunst leggen ook de drie Amsterdamse galeries Aschenbach en Hofland Galleries, Hof en Huyser en Willem Baars zich toe. Baars brengt bovendien grafiek.

Twee antiquairs zijn na een korte afwezigheid opnieuw present op pAn Amsterdam: Vanderven & Vanderven (Den Bosch) met Aziatische kunst en America Antigua (Tilburg) met pre-Columbiaanse kunstvoorwerpen en archeologie.

Speciale presentaties


* Polak Works of Art (Amsterdam) toont met ´Schilderkunst voor de Raja´s' een collectie van ruim dertig miniatuurschilderingen met onder meer scènes uit de Indiase literatuur, muziek en mythologie. Ze zijn in de 16de-19de eeuw gemaakt voor de vorstenhoven in Noord-India.

* Brutto Gusto (Rotterdam) brengt een bijzondere presentatie van jonge kunstenaars onder de naam ´Wunderkammer´ met een knipoog naar de verscheidenheid van de 16de- en 17de-eeuwse verzamelaarkabinetten. In de Wunderkammer staan o.m. tafels naar ontwerp van Joep van Lieshout en Norman Trapman, strak Venetiaans glaswerk van Massimo Micheluzzi en ceramische dieren en koningsfiguren van Carolien Smit.

* Tiny Esveld & Hetty van Bekkum (Rijkevorsel) komen met ruim dertig kristallen klokken uit privé-bezit van voornamelijk Franse makelij. Ze zijn gemaakt tussen 1875 en 1965 door onder meer Lalique, Daum en Schneider. Een buitenkansje voor klokkenliefhebbers, want zulke uurwerken zijn zeldzaam!
* De speciale beurspresentatie `De natuur van Paul Huf' accentueert de opmars van fotografie op pAn Amsterdam. Circa 35 werken uit de nalatenschap van deze beroemde fotograaf laten zien hoe hij zijn onderwerpen ogenschijnlijk natuurlijk weergaf. Daaronder zijn prachtige natuuropnamen.

Schilderkunst

Salomon Lilian (Amsterdam) komt met twee bij elkaar passende Bruegheliaanse scènes van David Vinckboons, `Boerenverdriet´ en ´Boerenvreugde´.
Marinespecialist Rob Kattenburg (Amsterdam) brengt een van de meest prestigieuze atlassen van Rotterdam die ooit in druk zijn vervaardigd. In 1690 kregen Johannes de Vou en Romeyn de Hooghe van de vroedschap de opdracht daartoe. Het spectaculaire stadsprofiel verscheen op een formaat van 30 x 227,5 cm.
Salomon Stodel Antiquités (Amsterdam) toont van Aert Schouman een schitterend blad met in een landschap een fazantenechtpaar met kuikens. Schouman is een van de begaafdste 18de-eeuwse schilders en vooral een uitmuntend aquarellist.
Fijnaut & Paol (Amsterdam) brengt ´Circus met gitaar´ uit 1929 van Else Berg (1877-1942), een schilderij van museumkwaliteit. Else Berg vertoefde in die periode in de Vlaamse mijnstreek rond Luik en raakte gefascineerd door het circus en de plaatselijke kermissen. Haar verstorven kleurgebruik doet denken aan het palet van de Belgische expressionisten.
De Duitse constructivistische kunstenaar Klaus Staudt (geboren 1932) wordt vertegenwoordigd door Galerie De Vierde Dimensie (Plasmolen). Zijn withouten reliëfs tonen een boeiende wisselwerking tussen vorm, licht en schaduwwerking.

Fotografie

Sinds 2001 is fotografie toegevoegd aan pAn Amsterdam. Zes galerieën verzorgen een gevarieerd aanbod aan foto's.
Een van de kunstenaars die Galerie Arti Capelli (Den Bosch) promoot is Margriet Smulders (1955). Haar kleurige bloemstillevens zijn uitbarstingen van kleur en vorm.
Galerie Wouter van Leeuwen (Amsterdam) toont opnamen van de Duitse fotograaf Werner Bokelberg, die verschillende reportages maakte waarin Romy Schneider en Salvador Dali hebben gefigureerd. Leif Erik Nygards slaagde er met een list in om een naaktfoto te maken van Marilyn Monroe, iets wat zijn collega´s bijna nooit was gelukt. Bij Hof en Huyser (Amsterdam) is werk te zien van Bert Creyghton met schitterende opnamen van plekjes ´ongerepte´ Nederlandse natuur.

Toegepaste kunst

Aronson Antiquairs (Amsterdam) toont twee zeer zeldzame laat-17de-eeuwse kandelaars van Delfts aardewerk. Ze zijn gemaakt naar een voorbeeld in zilver en beschilderd met pseudo-Chinese karakters. De vierkante gecanneleerde stam op een vierkante voet wordt à la financière genoemd, naar Nicolas Fouquet, minister van financiën onder Lodewijk XIV.
Aardewerk Antiquair Juwelier (Den Haag) brengt een zilveren collecteschaaltje, gemaakt in 1726 door de Amsterdamse zilversmid Jan de Vries. Het werd volgens de inscriptie gebruikt door de diaconie (armenzorg) in wijk 28 van de Oude Zijde. Hiermee wordt het oude Amsterdam bedoeld van voor de uitbreiding met de grachtengordel. Van Aalst Antiquiteiten (Breda) toont een compacte 17de-eeuwse Utrechtse tweedeurskast. De renaissancekast is van eikenhout en verfraaid met ebbenhouten details. Utrechtse kasten zijn zeldzaam en worden sporadisch aangeboden.
Kunsthandel Jacques Fijnaut (Amsterdam) komt met een biedermeier inktstel dat gemaakt is ter ere van het huwelijk van prinses Marianne (1810-1883), dochter van koning Willem I. Fijnaut heeft ook een zeldzaam sirihkistje van paarlemoer met zilverbeslag, gemaakt in Batavia in de tweede helft van de 18de eeuw. Hierin werd het genotmiddel sirih bewaard. In het medaillon op het deksel zijn de naam en het familiewapen van Anna Geertruida Hommel (1752-1806) gegraveerd, dochter van een VOC-arts.
Vanderven & Vanderven (Den Bosch) brengt een paar bijzondere Chinese porseleinen schenkkannen uit de Kangxi-periode. Deze van oorsprong blauwwitte vazen ondergingen in Nederland rond 1750 een dubbele verandering. Aan het blauwe decor van lange Chinese vrouwenfiguren in een tuin voegde men in groen, rood en goud extra bloemen en bladen toe en werden de vazen voorzien van een verguld bronzen montuur. In museumcollecties en particulier bezit zijn nog drie van dergelijke kannen bekend. Een gemonteerd stel zoals dit vormt een unicum.

Juwelen

Marjan Sterk (Amsterdam) brengt een zeldzame art deco broche van rond 1925 van Cartier. De broche is in Londen gemaakt van platina en geelgoud, bezet met een opmerkelijke combinatie van diamanten, amethist, saffier, citrien en granaat. Door hun bijzondere zetting lijken de edelstenen te zweven.

Plaats: RAI Parkhal
Datum 5 - 12 December 2004
Openingstijden: Dagelijks van 11.00-19.00 uur; Zondag 12 december 11.00-18.00 uur
Toegangsprijzen: EUR 12,50 per persoon:
EUR 35,- passe-partout per persoon
EUR 10,- CJP en pas 65+
EUR 5,- kinderen van 12 tot 18 jaar
EUR 15,- catalogus
Kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis.
Rondleidingen voor groepen alleen op aanvraag.

© Gemeente Amsterdam