Ingezonden persbericht


Persbericht

Steun voor windmolens in brief aan gemeenteraden Rivierenland

Milieufederatie ziet mogelijkheden voor windmolens in Rivierenland

Arnhem, 6 december 2004

De Gelderse Milieufederatie roept in een brief de gemeenteraden van Rivierenland* op om er voor te zorgen dat de meest geschikte locaties voor windmolenparken gekozen worden en dat deze locaties ook daadwerkelijk ontwikkeld worden. Zo kunnen op een voor natuur en landschap verantwoorde wijze straks zeker twintig duizend huishoudens van schone stroom voorzien worden.

Na bestudering van de notitie Windenergie in Rivierenland. Selectieproces van zoekgebieden tot A-locaties opgesteld door Bosch en Van Rijn in opdracht van het IOR en na raadpleging van lokale en regionale natuur- en milieuorganisaties komt de Gelderse Milieufederatie tot de volgende conclusies:


1. Vanuit het oogpunt van natuur en landschap is er voldoende ruimte voor windparken in Rivierenland om de doelstelling van 40 MW (zo n twintig molens in 4 tot 5 parken, goed voor stroom zeker 20.000 huishoudens) te realiseren.

Toelichting: In Culemborg komen al 3 molens, in Nederbetuwe 4 (Echteld tussen spoor en A15), in Druten loopt een aanvraag voor 5 molens. Dat zou betekenen dat er uiteindelijk nog 8 molens extra moeten komen, bijvoorbeeld twee extra bij Echteld en een nieuwe locatie. Omdat in de loop van het proces alsnog locaties kunnen afvallen, is enige overmaat om met zekerheid de doelstelling te kunnen halen in dit stadium echter noodzakelijk. Er zijn genoeg geschikte locaties. Voor een aantal is ook een initiatiefnemer bekend.


2. Niet alle in het onderzoek voorgestelde A-locaties zijn echter even geschikt.

Toelichting: Beide locaties aan het Amsterdam-Rijnkanaal (Buren) zijn ongeschikt wegens het aanwezige open kom gebied. De overige locaties zijn (soms onder voorwaarden) wel geschikt. Het gaat dan om: knooppunt Deil Molenveld (Neerrijnen), knooppunt Deil Voetakker (Geldermalsen), spoor Utrecht/Den Bosch en A2 (Maasdriel), A15 Bergakker (Geldermalsen), A15 AVRI (Geldermalsen/Tiel), A15/Betuweroute Hoogbroek Echteld (Neder Betuwe), A15/Betuweroute Overbroek (Neder Betuwe), A15/Betuweroute Dodewaardsche veld (Neder Betuwe), A15/Betuweroute Hiensche veld (Neder Betuwe).

Omdat er de laatste tijd veel vragen over windmolens leven, heeft de GMF tevens een overzicht met vragen en antwoorden aan de brief aan de raden toegevoegd.

Bijlage: brief aan de gemeenteraden.


* In dit geval gaat het om de gemeenten die aan het onderzoek meededen: Buren, Culemborg, Geldermalsen, Neder Betuwe, Lingewaal, Maasdriel, Neerijnen, Tiel, en Zaltbommel

12115fc.gif

Voor de redactie,

Ingezonden persbericht