Socialistische Partij

Nederland moet Antilliaans verzoek om hulp drugsbestrijding inwilligen

06-12-2004 * Tweede-Kamerlid Harry van Bommel (SP) wil dat Nederland meer inzet toont bij de bestrijding van drugscriminaliteit in de Antillen. Op Curaçao zijn dit jaar al meer dan duizend overvallen gepleegd en zeker 45 personen door geweld om het leven gekomen. De regering Ys van de Nederlandse Antillen heeft een noodplan opgesteld waarin ook de Nederlandse marechaussee een rol zou moeten spelen.

Van Bommel heeft minister De Graaf van Koninkrijksrelaties uitleg gevraagd over diens afwijzing van het verzoek van de regering Ys om agenten van de Koninklijke Marechaussee te laten assisteren bij de criminaliteitsbestrijding. De Nederlandse regering geeft toe dat drugscriminaliteit op de Antillen een probleem is. Volgens Van Bommel ligt het voor de hand dat Nederland nu bijspringt, op basis van de zogeheten waarborgfuncties in het Koninkrijksstatuut.

Van Bommel heeft de minister gevraagd of de achterstallige betalingen van de Antilliaanse regering voor de kustwacht van overweging zijn geweest bij de afwijzing. "Er is alle aanleiding om de regering van de Nederlandse Antillen te steunen bij de bestrijding van de toenemende criminaliteit. De drugshandel heeft een veel te grote invloed op het leven van de Antillianen gekregen. De suggestie van de regering Ys om de marechaussees een hele wijk te laten omsingelen om vervolgens alle huizen te doorzoeken, lijkt me geen goed strijdplan. Maar dat Nederland de Antilliaanse regering helpt bij een effectieve drugsbestrijding is van groot belang."