Vlaamse overheid

De Gezondheidsinspectie van de Vlaamse Gemeenschap heeft in oktober een bevolkingsonderzoek uitgevoerd naar tuberculosebesmettingen in de gemeente Zoutleeuw. De reden hiervoor was, dat het aantal mensen met tuberculose in de laatste vier jaar sterk gestegen was in deze regio.

Er was een grote opkomst voor het bevolkingsonderzoek in Zoutleeuw: 2.233 mensen werden in de laatste twee weken van oktober onderzocht, hetzij door middel van een huidtest, hetzij door middel van een longfoto. 221 mensen vertoonden een positieve huidtest, 54 mensen vertoonden een twijfelachtige huidtest en 46 mensen hadden een afwijkende longfoto waarbij aanvullend onderzoek nodig was. Bij één persoon werd de ziekte tuberculose vastgesteld. Die persoon wordt ondertussen behandeld en er is geen gevaar voor verdere besmetting.

De mensen met een positieve huidtest (ook al was de longfoto normaal) werden in het verleden besmet door de tuberculosebacil, maar zijn niet ziek of besmettelijk. Wel lopen zij kans in de toekomst de ziekte te ontwikkelen en besmettelijk te worden voor anderen. Die mensen ontvangen van de Gezondheidsinspectie een brief waarin ze worden doorverwezen naar hun huisarts, voorzover dat nog niet gebeurd is. De huisarts zal de mensen uitleggen wat ze kunnen doen om te verhinderen dat ze ziek zouden worden door tuberculose. Er bestaat immers een preventieve behandeling die de kans op ziekte fors doet afnemen.

Mensen met een twijfelachtige huidtest zullen door de Gezondheidsinspectie persoonlijk worden uitgenodigd voor een nieuwe huidtest in januari 2005.

De resultaten van alle huidtesten en longfoto's werden doorgegeven aan de betrokken huisartsen.

Het succes van de actie is vooral te danken aan de goede samenwerking tussen de gemeente Zoutleeuw, de Gezondheidsinspectie van de Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding (VRGT) en, niet in het minst, de actieve deelname van de bevolking. Dat geeft ons de kans om - door een goede follow-up van de personen met een positieve huidtest of longfoto - de verspreiding van de ziekte terug te brengen tot de normale normen voor Vlaanderen, namelijk één persoon per 10.000 inwoners per jaar.

Dr. Emmanuel Robesyn
Gezondheidsinspectie van de Vlaamse Gemeenschap Dr. Jos Ceyssens
Burgemeester Zoutleeuw



Vlaamse overheid