Ingezonden persbericht


PERSBERICHT AMNESTY INTERNATIONAL

Vernieuwende e-mailactie door honderd bekende Nederlandse vrouwen voor Amnesty International tijdens Dag van de Rechten van de Mens.

Op 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, starten honderd bekende Nederlandse vrouwen een vernieuwende e-mailactie van Amnesty International met als titel 'Stop geweld tegen vrouwen.' Ook bedrijven, organisaties en duizenden particulieren in ruim 250 plaatsen in het land gaan de actie per e-mail verspreiden.

De vrouwen zijn werkzaam in verschillende sectoren van de Nederlandse samenleving zoals het bedrijfsleven, de politiek, goede doelen-organisaties, televisie, sport, muziek en kunst. Naast Leoni Jansen, die voortrekker is van dit initiatief, zijn dat onder meer: Hadassah de Boer, Femke Halsema, Yasmine Allas, Inge Diepman, Katja Schuurman, Rifka Lodeizen, Laetitia Griffith, Adelheid Roosen, Maartje van Wegen, Astrid Joosten, Fatima Moreira de Melo, Agnes Jongerius, Hedy d'Ancona, Barbara Karel, Cisca Dresselhuys, Yvette Forster, Renate Dorrestein en Britta Böhler.

Tien verhalen, tien mensenrechtenactivisten, tien landen Deze 100 vrouwen lanceren de actie tijdens een ontbijtsessie (tussen 08.00 uur -- 10.00 uur) in Felix Meritis, Amsterdam. Daar zullen ook tien mensenrechtenactivisten aanwezig zijn uit landen als Soedan, Colombia, Egypte en de Democratische Republiek Congo die hun verhaal komen vertellen. De verhalen gaan over verschillende vormen van geweld tegen vrouwen: huiselijk geweld, vrouwenbesnijdenis, geweld tijdens conflictsituaties en eremoorden. Het zijn aangrijpende verhalen, maar ook verhalen van hoop, kracht en overwinning.

E-mailactie
De 100 vrouwen adopteren ieder één verhaal dat hen persoonlijk raakt. Dit verhaal sturen zij per e-mail vanuit Felix Meritis door naar 10 vrienden of relaties met het verzoek om een petitie, gericht aan Verenigde Naties, digitaal te tekenen. Ook vragen zij in deze e-mail hetzelfde verhaal aan tien van hun vrienden of relaties door te sturen. Zo moet de e-mail zich als een olievlek door het land verspreiden met als doel dat zoveel mogelijk Nederlanders tenminste één van de 10 verhalen horen of lezen en vervolgens de petitie 'Stop geweld tegen vrouwen' ondertekenen. Deze e-mail actie zal nadrukkelijk geen spam-achtig karakter dragen. Wie al een mail ontvangen heeft, kan niet nogmaals benaderd worden. Mensen kiezen zelf welk verhaal ze willen doorsturen en kunnen de actie volgen op een eigen persoonlijke actiepagina. Daarop is te zien hoeveel handtekeningen de actie die zij zelf zijn gestart na een aantal weken heeft opgeleverd.

Verhalen vertellen
Een groot aantal van de bekende Nederlandse vrouwen heeft toegezegd het verhaal overdag tijdens de normale werkzaamheden voor te lezen. Dat kan zijn tijdens een radio- of televisieprogramma, tijdens een theateroptreden, bij een tramhalte, tijdens een vergadering, in de bedrijfskantine, in de bibliotheek, op de kerstmarkt, op het station, op een school, in de boekhandel, in de kerk, in de Tweede Kamer?.
Ook vele organisaties en bedrijven in Nederland zullen aan de actie deelnemen.
Daarnaast heeft een aantal dj's beloofd een verhaal voor te lezen tijdens de uitzending.
Bovendien spannen lokale Amnesty-groepen zich die dag in om verhalen voor te lezen of te laten voorlezen door bekende personen in hun regio op allerlei publieke plekken in het land.



Ingezonden persbericht