Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek



30 november 2004

Agenda

6 december
Presentatie ACIA-rapport: 'Als de Noordpool warmer wordt'

Het Nederlands Polair Programma van de Nederlandse Organisatie van Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) presenteert op 6 december in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds de Nederlandse vertaling van het ACIA-rapport 'Impacts of a warming Arctic'. Staatssecretaris Pieter van Geel neemt een exemplaar in ontvangst.

Meer dan 250 wetenschappers zijn betrokken geweest bij deze omvangrijke Arctic Climate Impact Assessment (ACIA) studie naar de gevolgen van klimaatverandering op de Noordpool. De studie levert bewijs dat klimaatverandering in het Noordpoolgebied gaande is, en zal verergeren als geen actie wordt ondernomen. Op de Noordpool stijgt de temperatuur twee tot driemaal zo snel als in de rest van de wereld. Met dramatische gevolgen voor mens en natuur, en niet alleen in het Noordpoolgebied, maar ook in Nederland. Zo kan tegen het einde van deze eeuw de zeespiegelstijging zo fors zijn dat miljoenen mensen gevaar lopen, en kan de ijsbeer al voor het jaar 2100 uitgestorven zijn. Dr. Pål Prestrud van het in Oslo gevestigde Center for International Climate and Environmental Research en vice-voorzitter van de ACIA-stuurgroep, zal op 6 december uitgebreid stilstaan bij de alarmerende conclusies van het rapport.
MEDIA ZIJN VAN HARTE WELKOM

Mail naar msol@wwf.nl om uw komst te bevestigen. Nederlandse onderzoekers betrokken bij het ACIA rapport zijn bij deze presentatie aanwezig en eveneens beschikbaar voor het beantwoorden van vragen en/of het afgeven van interviews.

Meer informatie over NWO en het rapport: Michael van der Meer (NWO, communicatieadviseur), t: +31 (0)70 344 07 06, mobiel: +31 (0)6 26 01 06 24, meerm@nwo.nl.

Meer informatie over het Wereld Natuur Fonds en het rapport: Clarisse Buma (Wereld Natuur Fonds, persvoorlichter), t: +31 (0)30 693 73 74, mobiel: +31 (0)6 21 54 86 57, cbuma@wwf.nl