Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 308 SJT
Datum: 6 december 2004

GBS De Opbouw, CSG Comenius en Friesland College winnen Onderwijsprijs Fryslân 2004

Maandag reikte Bertus Mulder, gedeputeerde voor Onderwijs, in het Provinciehuis te Leeuwarden de tweejaarlijkse Onderwijsprijs Fryslân uit. De Onderwijsprijs Fryslân is een gezamenlijk initiatief van het Instituut voor Nationale Onderwijs Promotie (INOP) en de provincie Fryslân. De prijs is ingesteld om de creatieve kanten van het Nederlands onderwijs voor het voetlicht te brengen.

De GBS De Opbouw uit Blije heeft de onderwijsprijs gewonnen in de categorie Primair Onderwijs. Deze school wil de leerlingen meer bewust maken van hun eigen omgeving. Er is gewerkt van dichtbij (huis, dorp, gemeente) naar verder weg (provincie, land, wereld). Heden en verleden komen aan bod.

In de categorie Voortgezet Onderwijs is CSG Comenius uit Leeuwarden de winnaar met het project Digitaal Adviesbureau. De profielwerkstukken in VWO 6 vinden op deze school plaats op verzoek van echte opdrachtgevers binnen en buiten de school, die hun gegevens en opdracht in een database aanleveren. Bij deze nieuwe aanpak voor profielwerkstukken zijn er geen uitgekauwde onderwerpen meer, maar wordt onderzoek gedaan ten dienste van de samenleving.

In de categorie beroepsonderwijs en volwasseneneducatie (bve) tenslotte ging de eerste prijs naar het Friesland College uit Leeuwarden. Hier wil men een oplossing bieden voor de stageplaatsproblematiek en de afstand tot de beginnend beroepsbeoefenaar verkleinen. Verpleegkundige en cursist zijn aan elkaar gekoppeld. Zo ontstaat een meester/gezelsituatie. De winnende scholen ontvingen een trofee, de Bronzen Olifant, en een nominatie voor de landelijke finale van de Nationale Onderwijsprijs 2004. In de categorie Primair Onderwijs waren tevens genomineerd CBS De Trieme uit Sint-Johannesga en CBS De Frissel uit Veenwouden. Beide scholen ontvingen een oorkonde. De tweede prijs in de categorie Voortgezet Onderwijs is toegekend aan CSG Liudger uit Drachten en de derde prijs is voor het Dockinga College uit Dokkum. In de categorie bve werd alleen een tweede prijs uitgereikt. Deze was voor AOC Friesland uit Leeuwarden. 5


---- --