Universiteit van Utrecht

Persbericht Universiteit Utrecht

Wetenschapswinkel Rechten

7 december 2004

Strafsector ziet huiselijk geweld niet als ordeprobleem

Binnenkort stuurt Minister Donner van Justitie een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer over de verruiming van de mogelijkheden een huisverbod in te stellen voor plegers van huiselijk geweld. De wetgever heeft hierbij gekozen voor een ordemaatregel. Uit een onderzoek van de Wetenschapswinkel Rechten blijkt echter dat er in de strafsector weerstand bestaat tegen het definiëren van huiselijk geweld als openbare orde probleem. Dit kan problemen opleveren bij de implementatie van de nieuwe maatregel uithuisplaatsing pleger.

De Wetenschapswinkel Rechten heeft de afgelopen maanden, in opdracht van Slachtofferhulp Nederland, onderzoek gedaan naar de procedure van de rechterlijke bevelen ter handhaving van de openbare orde (art. 540 e.v. Sv) in zaken van huiselijk geweld. Rechterlijke bevelen worden opgelegd om te zorgen voor een ordelijk verloop op straat en voor de veiligheid van personen en goederen. Bij vier betrokken instanties is onderzocht waarom in zaken van huiselijk geweld geen gebruik wordt gemaakt van deze maatregel. Uit het onderzoek blijkt dat de Politie, het Openbaar Ministerie en de Rechter Commissarissen deze maatregel niet toepassen omdat zij huiselijk geweld niet als ordeprobleem beschouwen. Huiselijk geweld vindt immers plaats binnen de beslotenheid van de woning. Het Ministerie van Justitie kenmerkt huiselijk geweld nu wel als openbare orde probleem maar dit wordt onvoldoende gemotiveerd.

De wetgever heeft destijds bij het begrip openbare orde gekozen voor een open norm. Duidelijk is in ieder geval dat openbare orde van doen heeft met een min of meer ordelijk verloop van het leven op straat. Met de nieuwe maatregel voor de aanpak van huiselijk geweld kiest de wetgever voor een preventieve, civielrechtelijke maatregel. Nu in de strafsector weerstand blijkt te bestaan tegen een ordemaatregel doet de minister er goed aan om een debat aan te gaan met de civiele sector. Zo kan worden voorkomen dat er bij de invoering van de nieuwe maatregel problemen in het werkveld ontstaan. Het feit dat de minister huiselijk geweld als orde probleem beschouwt, betekent immers nog niet dat de rechter dit vervolgens ook zo ziet. En zolang de maatregel niet wordt toegepast, is er ook geen sprake van preventieve slachtofferbescherming.

'Rechtspositie van slachtoffers van huiselijk geweld. Het gebruik van de rechterlijke bevelen ter handhaving van de openbare orde nader belicht'

Auteur: mr. Yvonne Pools, ISBN 90-5213-128-7, 46 p, ¤ 10,55.

Bestelbaar via: Wetenschapswinkel Rechten, (030) 253 7025, wewir@law.uu.nl

De Wetenschapswinkel Rechten heeft als taak een brugfunctie te vervullen tussen Universiteit en Maatschappij. Zij maakt wetenschappelijk juridisch onderzoek toegankelijk voor non-profit organisaties. De Wetenschapswinkel is verbonden aan de faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Utrecht.

Voorlichter Johan Vlasblom (030) 253 4073, j.vlasblom@csc.uu.nl