Rijksuniversiteit Groningen

Opinie 40: 'Kabinet toont uit onzekerheid teveel leiderschap'

Nederland maakt roerige tijden mee. De ene na de andere schokkende gebeurtenis zorgt voor opschudding in de samenleving en voor onrust in de politiek. Om te voorkomen dat de burger het vertrouwen in de politiek verliest, proberen politici met ferme taal leiderschap en daadkracht te tonen. De ene minister doet nog hardere uitspraken dan de andere. Maar daar maakt de politiek het zichzelf alleen maar moeilijker mee, meent Henk te Velde, hoogleraar Politieke cultuur in de moderne tijd aan de RUG. "Met dit spierballenvertoon schiet het kabinet veel te ver door."

Sinds Pim Fortuyn in 2002 de Nederlandse politiek op de kop zette, heerst er een structurele onzekerheid in de Nederlandse politiek, zegt historicus Henk te Velde. De kiezers zijn onberekenbaar, is het gevoel. "Na Fortuyn zijn politici er niet meer volledig zeker van dat ze weten wat er in de samenleving leeft. De band tussen politiek en samenleving is niet langer vanzelfsprekend."

Verzuiling

Tijdens de verzuiling was de band tussen burger en politiek evident, en in de jaren daarna berustte het gezag van de politiek erop dat de politici de zaken van het land regelden. Zoals bij Lubbers en Kok. "Dat is nu veranderd," constateert de historicus. Twee kritiekpunten van de burger liggen daaraan ten grondslag. De politiek zou niet meer naar de samenleving luisteren en niet doortastend genoeg optreden om de echte problemen in de samenleving aan te pakken. Dit leidt tot een dilemma: leiders willen wel luisteren, maar leiders die teveel luisteren verliezen aan daadkracht.

In zijn pogingen om leiderschap te tonen schiet het kabinet echter te ver door, vindt Te Velde. Twee recente ontwikkelingen illustreren dit. Neem de verhouding tussen overheid en vakbeweging in het conflict over de hervorming van het prepensioen. Bewindslieden waren resoluut: de mensen moesten de hervormingen gewoon accepteren. Minister Hoogervorst van Volksgezondheid zei hierover dat die maatschappelijke onzekerheid niet alleen bijzondere eisen stelt aan de presentatie, maar ook aan de vastberadenheid van het kabinet en dat zwalkend beleid die onzekerheid eerder zal voeden dan wegnemen. Korte tijd nadat de minister dit gezegd had haalde de regering na forse demonstraties echter bakzeil.

Ook na de moord op cineast Theo van Gogh werd duidelijk hoe het kabinet zich gedwongen voelde doortastend over te komen. Dus spraken de ministers Zalm en Verdonk meteen van een oorlogssituatie. Met een escalatie van de situatie tot gevolg, terwijl goed leiderschap dat juist moet voorkomen. Te Velde: "Juist doordat het kabinet te snel een ferm standpunt inneemt, ontneemt het zichzelf de mogelijkheid echt adequaat te reageren. Want als het kabinet na die harde taal dan toch moet toegeven, geeft dat burgers het gevoel dat de regering zwabbert. Terwijl de politici dat juist willen voorkomen."

Curriculum Vitae

Prof.dr. Henk te Velde (1959) is hoogleraar Politieke cultuur van de Westerse wereld in de moderne tijd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij studeerde Geschiedenis en promoveerde op het liberalisme en nationalisme in Nederland. Te Velde is auteur van het boek Stijlen van leiderschap. Persoon en politiek van Thorbecke tot Den Uyl (2002).