Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer


1-12-2004

De gemeente Dantumadeel gaat de uitvoering van een groot aantal wettelijke taken op het terrein van wonen, ruimte en milieu structureel verbeteren. Het gemeentebestuur reageert hiermee op de uitkomsten van een onderzoek van de VROM-Inspectie. De inspectie onderzocht in de eerste helft van dit jaar de uitvoering van de wet- en regelgeving op het gebied van wonen, ruimte en milieu door Dantumadeel in 2003.

De VROM-Inspectie heeft in het onderzoek gekeken naar de manier waarop Dantumadeel haar taken op het gebied van wonen, ruimte en milieu uitvoert. Van de afgifte van bouw- en milieuvergunningen, de handhaving daarvan, tot het opstellen van bestemmingsplannen. Voor een groot aantal taken scoort de gemeente onvoldoende. Opvallend daarbij is dat de gemeente het slecht doet in de handhaving, terwijl juist op dat punt de gemeente veel ambitie heeft. Er liggen wel plannen voor integrale handhaving maar de uitvoering daarvan is nog niet van de grond gekomen.
Verder is de beoordeling van bouw- en sloopvergunningen onvoldoende. En er zijn nog geen gebruiksvergunningen verleend voor het brandveilig gebruik van risicovolle gebouwen.
Ook op het gebied van milieu moet Dantumadeel nog flink verbeteren. De actualisering van de milieuvergunningen schiet ernstig te kort, waardoor veel bedrijven nog werken met een verouderde vergunning.

Maatregelen
De VROM-Inspectie heeft de uitkomsten van haar onderzoek besproken met de gemeente Dantumadeel. De gemeente is gevraagd een plan van aanpak met maatregelen op te stellen. In het overleg heeft het gemeentebestuur aangegeven dat het aan de slag gaat met de aanbevolen verbeterpunten uit het Inspectierapport en dat daarbij ook wordt gekeken naar oplossingen in samenwerking met buurgemeenten. De inspectie vindt dat de gemeente hiermee de juiste stappen zet voor het verbeteren van de situatie. Omdat er veel moet gebeuren, zal volgend jaar regelmatig gekeken worden of de gemaakte afspraken worden nagekomen.

Meer info

* Download het rapport van de VROM-Inspectie (pdf, 201 KB)