Time : 2:49:58 PM
Date : Tuesday, December 07, 2004
Sender Name: SETCa-BBTK

BONDEN VOOR VOLWAARDIG STATUUT CABINEPERSONEEL LUCHTVAART

(VAKBONDEN OP BEZOEK BIJ MINISTER LANDUYT)

Vandaag 7 december wordt zowat overal in Europa een actiedag gehouden om de eis voor een volwaardig statuut van het cabinepersoneel kracht bij te zetten.
Deze actie wordt gecoördineerd door de internationale- en Europese federaties van de transport.

Deze morgen ging het gemeenschappelijk vakbondsfront al op bezoek bij Minister van Mobiliteit, Renaat Landuyt.
De vakbonden bepleitten er de noodzaak om te komen tot een Europese regelgeving die een licentie voor het cabinepersoneel invoert. Cabinepersoneel is het enige in de luchtvaart dat niet over een dergelijke licentie beschikt. Bijvoorbeeld, in België heeft het cabinepersoneel wel een beroepsattest, maar dat geldt alleen binnen hun eigen luchtvaartmaatschappij. Wie van SNBA naar pakweg Thomas Cook Airlines overstapt, of vice versa, moet opnieuw een opleiding volgen. (In de tijd van het Sabena-monopolie was dat probleem uiteraard onbestaande, althans op Belgisch niveau.)

In het kader van maximale vrijwaring van de veiligheid, de ondersteuning van de sociale mobiliteit en om sociale dumping te vermijden is een Europese regelgeving nodig.
Het punt staat ook aan de agenda van de Europese ministerraad van eind deze week.
Minister Landuyt heeft begrip getoond voor het vakbondsstandpunt.

De vakbonden voeren dinsdagnamiddag vanaf 14U een ludieke actie in de vertrekhal van de luchthaven van Zaventem, waarbij informatie zal worden gegeven aan personeel, passagiers en de aanwezige pers.

Meer informatie:
Anita Van Hoof , 0475-42.51.81.