Provincie Flevoland



Provincie Flevoland stimuleert nieuwe vorm financiering woningbouw

Gedeputeerde Staten van Flevoland stimuleren een nieuwe vorm van financiering van woningbouw in Lelystad. GS doen dit in de vorm van een subsidie van 100.000. Hiermee kan woningbouwcorporatie Centrada Wonen de kosten dekken om de zogeheten matchingaanpak verder te ontwikkelen. Met deze aanpak doet Centrada Wonen een beroep op alle corporaties in Nederland om te investeren in Lelystad.

Centrada Wonen en gemeente Lelystad hebben de toekomstige volkshuisvestingsopgaven in Lelystad bepaald. De opgave omvat de nieuwbouw van 1300 woningen in de sociale huur- en koopsector. Daarnaast gaat Centrada investeren in de kwaliteit van 6.500 woningen verspreid over de stad. In samenwerking met de gemeente wordt de herstructurering van één van de door het ministerie aangewezen 56 prioritaire wijken, de Atol- en Zuiderzeewijk opgepakt. De totale investering bedraagt 340 miljoen. Centrada kan een aanzienlijk deel van de investeringen zelf dragen en ook de gemeente Lelystad levert een bijdrage. Voor 165 miljoen zoekt de corporatie
investeringspartners binnen de sector.

Gedeputeerde Staten van Flevoland subsidieren Centrada Wonen met een subsidie van 100.000 omdat de matchingaanpak vernieuwend is in Nederland. Centrada Wonen wil hiermee investeerders van buiten de regio naar Lelystad krijgen. De matchingaanpak omvat een landelijke mailing van een investeringsbrochure aan alle Nederlandse woningbouwcorporaties. Hiermee worden zij uitgenodigd mee te investeren in Lelystad.

De matchingaanpak van Centrada Wonen is uniek voor Nederland. De uitkomsten bepalen niet alleen of de opgave voor Lelystad, maar ook de opgave voor andere corporaties in Flevoland en Nederland met collega-corporaties in het land kan worden opgepakt. De uitkomsten spelen een belangrijke rol in de discussie tussen Aedes (koepel van woningcorporaties) en minister Dekker van VROM over het al dan niet kunnen dragen van de sociale opgaven door de corporaties gezamenlijk. De minister heeft de corporaties in het verleden laten weten in actie te komen als de aanpak via matching niet het gewenste resultaat oplevert.