Gemeente Amerongen


Gezond wonen
Het is bijna winter. Gelukkig is het huis goed geïsoleerd. De ramen en roosters zitten potdicht tegen de tocht. Dat kost bovendien minder energie. Wie naar buiten gaat, voelt soms een last van zich afvallen. De frisse lucht geeft een gevoel van ruimte. Een opluchting voor hoofd en longen.

De binnenlucht bevat meer vervuiling dan de buitenlucht. De vervuiling komt onder andere uit bouwmaterialen, kunststoffen, verf, lijm en inkt. Met roken, stoken en koken verspreiden we ook ongezonde stoffen. Er vallen veel slachtoffers door deze vervuiling, meer dan door bijvoorbeeld verkeersongevallen. Het binnenmilieu krijgt extra aandacht in 2004, het jaar van Gezond Binnen.

Vocht in huis
Vochtproblemen komen voor in een op de drie woningen. Douchen en dweilen verspreiden veel vocht, evenals ademen en verdamping via de huid. Nogal wat huizen hebben zwarte schimmelplekken op wanden, loslatend behang, afbladderende verf of rottend hout, met daarbij pissebedden, zilvervisjes en slakken. Vochtproblemen kunnen op allerlei plaatsen ontstaan, maar meestal is het de doucheruimte door een combinatie van weinig ventilatie, onvoldoende verwarming, poreus afgewerkte wanden en steeds vaker douchen. Ventilatie moet vocht naar buiten afvoeren, uit de badkamer maar ook uit de rest van de woning. Vaak blijft teveel vocht in de woning door onvoldoende ventilatie; problemen ontstaan dan van binnenuit. Maar ook lekkage, doorslaande muren of optrekkend vocht kunnen de boosdoeners zijn. In nieuwbouwwoningen zit veel bouwvocht, soms wel vierduizend liter.

Vocht is ongezond
Een vochtige woning kan bij mensen met astma of aandoeningen aan de luchtwegen allerlei klachten veroorzaken. Denk aan benauwdheid, hoesten, hoofdpijn, slijmvorming of chronische neusverkoudheid. Maar ook kinderen die opgroeien in een vochtig huis, hebben een grotere kans op gezondheidsklachten. Die ontstaan door het vocht zelf. Vooral schimmels en huismijten zijn de boosdoeners. Deze gedijen goed in een vochtige omgeving.

Vocht opsporen en afvoeren
Bewoners ontdekken vochtproblemen vaak pas in een laat stadium. U kunt er eerder bij zijn als u let op langdurig beslagen ruiten of een muffe geur in huis. Met een hygrometer kunt u de luchtvochtigheid controleren. Die moet in het stookseizoen niet langdurig hoger zijn dan 70%. Als u een vochtprobleem hebt, kan het zijn dat er iets mankeert aan de mogelijkheden om te ventileren. Dat is in veel huizen het geval. Het kan ook zijn dat u de mogelijkheden om te ventileren meer moet gebruiken. Ook dat is in veel huizen het geval.

Ventileren of isoleren?
In het verleden is gestimuleerd om uw woning zo goed mogelijk te isoleren. Hoe meer energie we besparen, hoe beter dat is voor het milieu. Maar door alle kieren en naden te dichten, neemt de luchtverversing af. Het gevolg is dat vocht, rook en andere ongezonde stoffen binnenshuis blijven. Het is daarom aan te raden uw woning continu te ventileren, bijvoorbeeld door een rooster open te houden en de afzuiging aan. Het kost wat energie, maar uw gezondheid is dat waard.

Meer informatie over binnenmilieu kunt u vinden op www.vrom.nl . U kunt ook bellen met de GGD Midden-Nederland, afdeling Medisch Milieukunde, telefoonnummer 030-6086086.