Nozema

16-11-04

Nozema blij dat grootste kerstboom weer aan kan

De Gerbrandytoren in IJsselstein (375 meter hoog) wordt op vrijdag 10 december weer omgetoverd tot de grootste kerstboom ter wereld. Zenderoperator Nozema is verheugd dat stichting Kerstboom voldoende geld bijeen heeft weten te brengen. Nozema is eigenaar van de mast en tevens hoofdsponsor van de kerstboom.

Twaalf lange kabels (totale lengte 4020 meter) met 120 lampjes er aan worden de komende weken omhoog gehesen. Deze kabels worden op de grond met grote containers op hun plaats gehouden. De containers zelf zijn verzwaard met betonnen platen, zodat ze zelfs bij flinke stormen op hun plaats blijven staan. Op de top van de zendmast komt een extra fel pieklicht te staan dat van tientallen kilometers afstand te zien zal zijn.

Initiatiefnemer is de stichting Kerstboom. Deze heeft er de afgelopen weken alles aan gedaan om voldoende sponsors over de streep te trekken. Nozema betaalt een derde deel van de kosten. Het overige geld komt van een dozijn kleinere sponsors (waaronder de gemeente IJsselstein) en van meer dan tweeduizend omwonenden die de afgelopen weken de stichting gemachtigd hebben. De stichting Kerstboom verstuurde eind oktober vijfenveertigduizend machtigingskaarten aan mensen in IJsselstein en omgeving.

Het is de negende keer dat de kerstboom aangaat. De eerste keer was in 1992. Het evenement krijgt elk jaar nationaal en internationaal veel publiciteit. De kerstboom zelf staat vermeld in het Guiness Book of Records, als hoogste verlichte zendmast ter wereld. De verlichting is tot in de wijde omtrek van IJsselstein te zien. Elk jaar genieten honderdduizenden automobilisten van het licht in de donkere dagen rond de jaarwisseling. Om de verlichting te zien vliegen zelfs vliegtuigen op weg naar Schiphol vaak een stukje om.

De kerstboom wordt op 10 december om acht uur s avonds ontstoken. De lampjes blijven tot 6 januari branden. Zie ook: www.degrootstekerstboom.nl.

Terug