Universiteit van Amsterdam

Nieuwe behandelstategieën tegen darminfarcten


Promotie Geneeskunde


vrijdag 10 december 12.00 uur

Het darminfarct is een steeds vaker voorkomende aandoening waarbij binnen enkele uren de dunne darmen kunnen afsterven. Een groot deel van de patiënten met een dergelijke acute mesenteriale ischemie overlijdt. De meest gebruikelijke behandeling is een operatie waarbij de bloedsomloop wordt hersteld en het afgestorven darmweefsel wordt verwijderd. Schoots onderzocht een aantal nieuwe behandelstrategieën, waaronder het acuut oplossen van het afsluitende stolsel ter herstel van de bloedsomloop. Tevens onderzocht hij het effect op darmschade van stoffen die een rol spelen bij de stollings- en ontstekingsreactie. Hij concludeert dat darmschade, ontstaan na herstel van de bloedsomloop, vermindert na het toedienen van onder andere geactiveerd proteïne C of antitrombine.

I.G. Schoots: Clinical and experimental studies on treatment of acute mesenteric ischemia. Promotoren zijn prof. dr. T.M. van Gulik en prof. dr. M.M. Levi.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.