Universiteit van Amsterdam

Over regulering van de moderne biotechnologie


Oratie Biotechnologie en recht


vrijdag 10 december 14.30 uur

Prof. mr. J. Somsen, hoogleraar Biotechnologie en recht: Regulating biotechnology in a global risk society: challenges for science, law and society.

De opkomst van de moderne biotechnologie is van monumentale betekenis voor wetenschap, recht en maatschappij. De alomvattende veranderingen die deze technologie in gang zet verlangen vaak een evenzo fundamentele heroriëntering van het recht en de wijze waarop besluiten tot stand komen. Niet alle uitdagingen waarmee juristen en beleidsmakers zich nu geconfronteerd zien zijn echter volledig nieuw. Belangrijke lessen kunnen in het bijzonder worden geleerd uit het milieurecht.

De moderne biotechnologie heeft een aantal belangrijke eigenschappen die haar regulering bemoeilijken: verschillende typen risico die worden geassocieerd met toepassingen van biotechnologie; eisen met betrekking tot het inclusieve karakter van besluitvormingsprocedures rond biotechnologie; globalisering van rechtssystemen, markten en actoren; en de noodzaak een breed scala van reguleringsinstrumenten in te zetten voor verschillende toepassingen van biotechnologie. In zijn oratie gaat Han Somsen in op de invloed van deze eigenschappen op het recht dat betrekking heeft op genetisch gemanipuleerde gewassen en voedsel (menselijke genetica en het octrooieren van biotechnologische innovaties). Hij probeert daarbij waar mogelijk lering te trekken uit het milieurecht.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.