Universiteit van Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

25 november 2004

De eerste Nederlandse die aan de universiteit studeerde

Presentatie boek 'De eerste studente: Anna Maria van Schurman'

De eerste Nederlandse die aan de universiteit studeerde? Ongetwijfeld zal bij velen de naam van Aletta Jacobs te binnen schieten. Het was echter Anna Maria van Schurman die al in 1636 colleges volgde aan de Universiteit Utrecht. De Zuid-Afrikaanse letterkundige Pieta van Beek schreef in opdracht van de Universiteit Utrecht een toegankelijk boek over het leven van deze geleerde. Een eerste exemplaar zal zij op vrijdag 10 december 2004 overhandigen aan prof.dr. W.H. Gispen, rector magnificus van Universiteit Utrecht.

De eerste studente van Europa
Anna Maria van Schurman was zij niet alleen de eerste studente van Nederland, maar ook van Europa. Van Schurman was een zeer geleerde vrouw en had een uitzonderlijke talenkennis. Zij verdiepte zich in de geneeskunde, de theologie en schreef onder andere een verhandeling over het recht van de vrouw op studie. Tot verbijstering van velen verliet Anna Maria van Schurman in 1669 de stad, kerk en universiteit van Utrecht. Zij sloot zich aan bij de Labadisten, een radicale protestantse groepering. Op felle wijze verdedigde zij deze keuze in haar Latijnse autobiografie Eukleria.

Presentatie
Presentatie publicatie 'De eerste studente: Anna Maria van Schurman' van Pieta van Beek op vrijdag 10 december 2004, om 16.00 uur, in de Faculty club (Kanunnikkenzaal), adres: Achter de Dom 7 te Utrecht.

Nadere informatie
Ewoud Verheij, voorlichter faculteit Letteren, telefoon (030) 2539985, email Ewoud.Verheij@let.uu.nl