Ingezonden persbericht


PERSBERICHT WEEK 51

DEBAT - VLUCHTELING IN DE STAD

Wie kent hem niet?

De afgelopen jaren waren vluchtelingen vaak in het nieuws. Dan weer vond de Nederlandse regering dat er teveel naar Nederland kwamen, dan weer moesten zij die er al waren weer snel weg. Maar over wie praten we eigenlijk? Wie zijn die vluchtelingen? Hoe leven zij? Wat vinden zij van alle ophef die over hun hoofden heen wordt gemaakt? Utrechts debatcentrum TUMULT organiseert op 10 december 2004 een debat in het Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht. Aanvang 20.00 uur. Toegang vrij. (Info en reserveringen: 030-2332430/www.tumultdebat.nl)

Debat onder leiding van Ingeborg van Teeseling, journaliste. In het panel: Lineke Maat, adjunct directeur Vluchtelingenwerk Utrecht, Hans Spekman, wethouder Gemeente Utrecht, Henk van Doorn, voorzitter Utrechtse Stedelijke Raad van Kerken, Han Entzinger, hoogleraar Migratie- en Integratiestudies aan de Erasmus-Universiteit Rotterdam, en Naima Mohamed, opbouwwerker Cumulus. Als inleiding op het debat wordt beeldmateriaal vertoond van de campagne '26000 gezichten'.

Ook Utrecht is een nieuw thuis voor vluchtelingen. Binnen de stadsgrenzen wonen veel mensen die hun huis en haard hebben moeten ontvluchten. Zij proberen hier weer een bestaan op te bouwen. Dat is niet altijd makkelijk. De nieuwe normen en waarden van Nederland, samengevat in de term 'neem je eigen verantwoordelijkheid', maken het er niet makkelijker op. Hoe leer je in je eentje een taal kennen? Er zijn echter ook vele Utrechters die hen daar bij helpen; van gewoon een kopje thee drinken tot aan juridische begeleiding. Wie zijn die mensen, wat beweegt hen? Zou de Gemeente hen niet meer kunnen ondersteunen? Welke organisaties bieden de vluchteling en de burger wél de mogelijkheid elkaar te ontmoeten? En hoe kijken direct betrokkenen als scholen, buren en sportclubs aan tegen de dreigende uitzettingen?

Om 17.00 reeds draait er in Zaal 3 van het Hartlooper Complex de film: In this world van Michael Winterbottom, winnaar Gouden Beer (Berlijn) en BAFTA Award. Twee Afghaanse vluchtelingen, Enayat en Jamal, proberen met hulp van mensensmokkelaars vanuit een kamp naar Engeland te ontkomen om daar een beter bestaan op te bouwen.

TUMULT & Stichting Vluchtelingwerk Utrecht