CORDAID

vrouwen uit Palestina, Israel en Nederland voor vrede

Persbericht
30 november 2004

Conferentie 'Women as peacemakers'
Rol van vrouwen in conflictsituatie tussen Palestijnen en Israël belicht

Conferentie Vrijdag 10 december 2004, 10.00-16.00 uur TRIANON Zalencentrum, Oudegracht 252, Utrecht

Het geweld in Israël en de Palestijnse gebieden neemt met de dag toe. De Israëlische bezetting in de Palestijnse gebieden, de bouw van de muur en de talrijke controleposten hebben grote gevolgen op het dagelijks leven van de inwoners. De gevolgde gewelddadigheden, aanslagen en verwoestingen raken het leven van àlle inwoners uit Israël en de Palestijnse gebieden. Het geweld beheerst de media en drukt Palestijnen en Israëliërs die een lange termijn visie koesteren ten aanzien van een duurzame vrede, in de vergetelheid. Welke kansen en dilemma's brengen de Palestijnse presidentsverkiezingen in januari a.s.? De conferentie 'Women as peacemakers' vraagt aandacht voor de rol die vrouwen van beide kanten in het vredesproces in het Midden Oosten spelen.

Vrouwen hebben in conflictgebieden een belangrijke rol als vredesstichter, zo ook in de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnse autoriteiten. Zij investeren in lokale gemeenschappen en creëren draagvlak voor vrede. De betrokkenheid van Nederlandse vrouwen is eveneens groot. Dat is aangetoond door de activiteiten van de zogenoemde e-groep van vrouwen die op initiatief van regionale COSsen het afgelopen jaar is opgezet.

De conferentie focust op vrouwen uit Nederland en uit Palestina en Israël die zoeken naar een gezamenlijke grond voor vrede in het Midden Oosten. De conferentie maakt activiteiten van vrouwen in het vredesproces zichtbaar en formuleert gemeenschappelijke uitgangspunten voor vrede. Tevens wordt de rol van de media in de publieke meningsvorming belicht.

Internationale sprekers lichten hun 'best practices' toe:
- Mw. Sama Aweidah, stemmen van Palestijnse vrouwen. Zij is directeur van het Women's Studies Centre, een Palestijnse vrouwenorganisatie;

- Trees Kosterman, de rol van lokale organisaties in vredesopbouw. Zij is een Nederlandse vrouw die al 20 jaar woont in een Palestijns dorp in Israël. Zij is verbonden aan Al-Zahraa Palestinian Arab Women's Organisation;

- Tally Gur, vrouwen en vredesopbouw onder de Israëlische bevolking. Zij is bestuurslid van Bat Shalom, een Israëlische vrouwelijke politieke organisatie die zich inzet op het gebied van vrede & conflict.

De conferentie wordt georganiseerd door COS en Cordaid. Aanmelding kan via www.cosutrecht.nl of COS Utrecht 030-2311094.