Haagse Hogeschool

6 december 2004

Wat is de invloed van het internet op het dagelijks werk? Symposium Globalization and the Freedom of Knowledge

Op vrijdag 10 december 2004 organiseert het lectoraat Human Resources Management in de Haagse Hogeschool/TH Rijswijk een internationaal symposium over het thema Globalization and the Freedom of Knowledge over de invloed van internet op het dagelijks werk.

Medewerkers in kennisintensieve organisaties zoals ziekenhuizen, banken en onderwijsinstellingen moeten over specifieke vaardigheden beschikken om hoogwaardige kennis goed te ontsluiten en te beoordelen op kwaliteit. Heeft men een toegangscode of creditcard nodig om bepaalde geprivatiseerde kennis te openen, en wat is de toekomstige reikwijdte van het publieke domein? Tijdens het symposium zullen internationaal gerenommeerde sprekers en leden van de HRM Kenniskring ingaan op de filtering van kennis door zoekmachines, informatie portals en intellectueel eigendom. Ook de belemmeringen en kansen die wereldwijd bestaan voor specifieke groepen kenniswerkers op basis van taal, etniciteit of motoriek komen aan bod. Na een aantal plenaire lezingen, zal in werkgroepen verder worden gediscussieerd over deze themas. Aanbevelingen worden gedaan om de virtuele werkomgeving voor kenniswerkers een inspirerende en vrije bron van kennis laten zijn.

6 december 2004

Hogescholen in de regio laten 2800 aankomende studenten sfeer proeven

Op 9 en 10 december kunnen leerlingen uit het voortgezet onderwijs en mbo komen Proefstuderen bij 5 verschillende hogescholen in de regio. Dit initiatief helpt aankomende studenten een betere keus te maken voor vervolgonderwijs na hun huidige opleiding, kiezen is tenslotte al moeilijk genoeg!

Er hebben zich ruim 80 scholen voor voortgezet onderwijs opgegeven voor het Proefstuderen en alle mbo-scholen uit de omgeving doen mee. Dat maakt dat een kleine 2800 proefstudeerders gebruik maken van deze mogelijkheid kennis te maken met een door hun gekozen opleiding op een door hun gekozen school. Alle scholen die zich hebben opgegeven ontvangen van tevoren proefstudeerpakketten per individuele leerling, die de decaan dan op hun school uitzet bij de leerlingen, zodat zij zich kunnen voorbereiden.

Het Proefstuderen neemt een hele dag in beslag en geeft aankomende studenten de kans een indruk te krijgen van het niveau, inhoud en de sfeer van een opleiding. Het accent ligt op de inhoud van de opleiding en de middelbare scholieren volgen aangepaste colleges en werkvormen die kenmerkend zijn voor de opleiding. Tijdens het programma is er tevens ruimte om informeel met studenten te praten.

De Haagse Hogeschool is verantwoordelijk voor de totale organisatie, intern regelen de hogescholen alles zelf. Naast de Haagse Hogeschool/TH Rijswijk en de Academie voor ICT Zoetermeer openen Hogeschool InHolland vestiging Den Haag en Delft en de Hogeschool Leiden hun deuren voor de aankomende studenten.

Proefstuderen gemist? Op maandag 4 april is er weer een mogelijkheid om mee te doen met Proefstuderen bij de 5 hogescholen.