LOT



Meer dan 14.000 mensen ondertekenen petitie aan kabinet

Bunnik, 8 december, Op 10 december 2004 sluit in Madurodam de actie Laat de mantelzorger niet barsten. Meer dan 14.000 mensen hebben een petitie ondertekend waarin zij het kabinet oproepen om maatregelen te nemen voor mantelzorgers. De voorzitter van LOT, Vereniging van Mantelzorgers, de heer G.J. van Otterloo, zal op vrijdag de (deels elektronische) handtekeningen symbolisch aanbieden aan het kabinet. De actie werd ondersteund door de vier vrouwenorganisaties, ZijActief Nederland, Passage christelijk-maatschappelijke vrouwenbeweging, NBvP Vrouwen van Nu, en Katholiek Vrouwen Gilde Nederland.

De mantelzorgers waarderen de steun zeer die zij van de vele duizenden ondertekenaars hebben ontvangen. Onder de ondertekenaars van de petitie zijn ook vele bekende Nederlanders zoals Jack Spijkerman, Els Borst-Eilers, Hans Simons, Cisca Dresselhuys, Angela Groothuizen, Anita Witzier, Willem Aantjes, Doekle Terpstra, Joke en Koos Alberts, Bisschop M.P.M. Muskens, Roger van Boxtel, prof.dr. H. van Os, Winnie Sorgdrager, Violet Falkenburg, Louis van Gaal, Renate Dorrestein, Daphne Bunskoek. De petitie is ook ondertekend door kamerleden van zowel regerings- als oppositiepartijen w.o. Anouchka Miltenburg (VVD), Niny van Oerle (CDA), Wouter Bos, Femke Halsema en Jan Marijnissen. In ons land zorgen 750.000 mantelzorgers langdurig voor iemand die chronisch ziek, gehandicapt of hulpbehoevend is (familieleden, vrienden of bekenden).De meesten zijn vrouwen. Mantelzorgers vormen het fundament van de zorg, maar het fundament vertoont barsten.Veel mantelzorgers zijn overbelast en hebben nauwelijks tijd voor andere dingen, terwijl de druk de komende jaren alleen maar toe zal nemen. Denk aan de vergrijzing, de bezuinigingen in de zorg en de eigen bijdragen aan de thuiszorg. De petitie vraagt daarom het kabinet de mantelzorgers niet te laten barsten en maatregelen te nemen zodat zij:

- de zorg tijdelijk kunnen overdragen, en even vrijaf hebben;
- terug kunnen vallen op professionele hulp en ondersteuning;
- kunnen blijven werken;

- en niet in armoede vervallen.

Enkele concrete maatregelen die het kabinet volgens de LOT kan nemen zijn:

- maak 50 miljoen euro vrij voor een voldoende aanbod respijthulp voor mantelzorgers

- houd het PGB open voor hulp door familie
- zorg voor een goede onkostenvergoeding voor mantelzorgers
- maak afspraken met werkgevers en werknemers over de combinatie mantelzorg en werk noem (mantel)zorg niet steeds gebruikelijke zorg
- noem (mantel)zorg niet steeds gebruikelijke zorg