Gemeente Amsterdam

Opening Studentenwoningen van De Key

9 december 2004 - Ingrid Breed
Vrijdag 10 december vindt de officiële opening plaats van de studentenwoningen van De Key. Wethouder Duco Stadig overhandigt de sleutel aan de eerste bewoner. De laatste woningen worden begin april 2005 opgeleverd.

Begin van het studiejaar 2004 zijn de eerste van in totaal 1100 studentenwoningen op het terrein in de Houthavens betrokken door Amsterdamse studenten. De studentenwoningen kunnen daar 5 jaar blijven staan, dan moeten ze plaatsmaken voor de geplande nieuwe woonwijk in het gebied.

Bouwrijp terrein

Voor de Houthavens in stadsdeel Westerpark was een plan ontwikkeld voor een nieuwe woonwijk en een bedrijventerrein. Medio 2003 werd het bestemmingplan voor de Houthavens echter door de Raad van State vernietigd. Hiermee werd de uitvoering van de bestaande bouwplannen op losse schroeven gezet. Het grote gebied (het museumplein past er drie keer in) was inmiddels wel bouwrijp opgeleverd. Om verloedering te voorkomen werd besloten een tijdelijke bestemming aan het gebied te geven en het middendeel van de Houthavens kon voor 5 jaar worden gebruikt.

Woningen in de Houthavens

Laatste woningen april 2005 klaar

In december 2003 koos de Stuurgroep SpaarndammerHout (stadsdeel Westerpark, De Key/De Principaal, Ymere/Bouwfonds, Rochdale/Delta Forte en Het Oosten Kristal/Johan Matser) direct voor de ontwikkeling van studenten- huisvesting als tijdelijke bestemming voor het middendeel. Plannen van De Key en Rochdale werden hiervoor geselecteerd. Eind juni dit jaar is gestart met de bouw, de eerste eenheden waren twee maanden later gereed en de laatste woningen zullen in april 2005 worden opgeleverd.

Indeling van de woningen

De gebruiksoppervlakte van de woningen is 24 m². Het gaat om zelfstandige eenheden, dus met eigen keuken, douche en toilet. Ook voor vloerbedekking is gezorgd: de student kan er meteen intrekken. Met aftrek van de huursubsidie, die voor deze eenheden mogelijk is, betaalt een student zelf niet meer dan EUR 277 per maand, inclusief energie- en servicekosten.

Grote belangstelling

Over de verhuur maakt De Key zich geen zorgen; er is grote belangstelling voor de woningen. Wim de Waard: " We hebben ervoor gezorgd dat de student in een prettige woonomgeving terechtkomt. Op elke tien woningen is er een dakterras. We verwachten dat hier veel en enthousiast gebruik zal worden gemaakt. Ook zijn we momenteel bezig met het recreatiegebied aan het water. Hier komt een horecapaviljoen, waar de studenten terechtkunnen voor een biertje en een hapje."

© Gemeente Amsterdam