Gemeente Amsterdam

Actie Stop Geweld tegen Vrouwen
9 december 2004 - Djoe Lan Tan
Amnesty voert op de Internationale Dag van de Rechten, 10 december, actie voor de wereldwijde bescherming van mensenrechten. De actie sluit aan bij de campagne Stop Geweld tegen Vrouwen.

Centraal staan 10 verhalen van 10 vrouwen uit 10 landen, die gaan over verschillende vormen van geweld tegen vrouwen en laten zien dat het een probleem is dat overal ter wereld voorkomt, in alle lagen van de bevolking en in vele verschillende verschijningsvormen. Aangrijpende verhalen, maar ook verhalen van hoop, kracht en overwinning.

Doel is dat zo veel mogelijk Nederlanders op of rond 10 december minstens één van de 10 verhalen horen of lezen en vervolgens de petitie Stop Geweld tegen Vrouwen ondertekenen. Deze petitie wil Amnesty tijdens de Algemene Vergadering van de VN in het najaar van 2005 aanbieden.

Hadassah de Boer, Yasmine Allas, Inge Diepman en Katja Schuurman

De dag begint met een ontbijtbijeenkomst in Felix Meritis in Amsterdam van 100 vrouwen. De uitgenodigde vrouwen zijn werkzaam in verschillende sectoren van de Nederlandse samenleving, zoals het bedrijfsleven, de politiek, NGO's, televisie, sport, muziek, kunst, enzovoort.

Onder hen bijvoorbeeld: Hadassah de Boer, Yasmine Allas, Inge Diepman, Katja Schuurman, Rifka Lodeizen, Laetitia Griffith, Adelheid Roosen, Maartje van Weegen, Femke Halsema, Hedy d'Ancona, Guusje ter Horst, Astrid Joosten en Fatima Moreira de Melo.

Tijdens deze informele bijeenkomst, onder artistieke leiding van Leoni Jansen, worden de 10 verhalen voorgedragen aan de 100 vrouwen door 10 gasten. Deze gasten zijn de hoofdpersonen van de verhalen of mensen die dicht bij hen staan. Iedere aanwezige vrouw `adopteert' één van de verhalen.

Ni Putes (Katz/Gamma)

Doorvertellen van de verhalen

Na het ontbijt vertellen de 100 vrouwen overal in Nederland hun verhaal door aan zo veel mogelijk mensen en vragen hen om handtekeningen onder de petitie. Zij doen dit vooral op plekken waar ze voor hun werk toch al moeten zijn. Dit zal dus op zeer uiteenlopende locaties gebeuren, van klein tot groot. Bijvoorbeeld in het eigen bedrijf, tijdens een theatershow of op tv.

Op 10 december gaat ook een grote e-mail actie van start. De 100 vrouwen sturen ieder één van de 10 verhalen per e-mail naar 10 vrienden met daarin het verzoek om de petitie digitaal te tekenen en het verhaal door te sturen. Daarnaast doen ook veel bedrijven en andere netwerken mee om deze e-mail actie zo groot mogelijk te starten.

Kijk voor meer informatie over deelname aan deze actie op de site van Amnesty.

Logo 10 december 2004

© Gemeente Amsterdam