Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kamerstuk, 10-12-2004

Vergoeding van het Alzheimer middel Ebixa

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-CB-U-2532114

10 december 2004

U vraagt mijn reactie over de vergoeding van het medicijn Ebixa. Op dit moment wordt Ebixa nog niet vergoed.

Zoals ik u in mijn brief van 21 oktober 2004 (DBO-K-U-2520479) heb geschreven heeft het College voor Zorgverzekeringen (CVZ), op 27 maart 2003 geoordeeld dat de fabrikant van Ebixa onvoldoende gegevens heeft aangeleverd om de therapeutische meerwaarde te kunnen bepalen van Ebixa. Daarnaast heeft het CVZ aangegeven dat de commissie grote twijfels heeft over de waarde van de behandeling, in het bijzonder voor patiënten met de ernstige vorm van de ziekte. Op basis van deze negatieve beoordeling heb ik besloten Ebixa niet te vergoeden. Dit heb ik op12 mei 2003 kenbaar gemaakt.

Op 15 juli 2004 heeft de fabrikant van Ebixa op basis van nieuwe informatie een verzoek tot herbeoordeling ingediend. Deze herbeoordeling heb ik in behandeling genomen. Het CVZ heeft dit dossier beoordeeld en heeft mij zijn oordeel in de brief van 4 november 2004 (FARM/24098352) meegedeeld. Op basis van deze nieuwe gegevens komt het CVZ tot de conclusie dat Ebixa een therapeutische meerwaarde heeft voor een kleine groep patiënten met ernstige vormen van dementie.

Ik heb twijfel over de doelmatigheid van Ebixa bij de hele populatie van patiënten met een matig ernstige tot ernstige vorm van de ziekte van Alzheimer. Deze twijfel is niet weggenomen door de farmaco-economische evaluatie die de fabrikant heeft aangeleverd. Deze evaluatie is, volgens het CVZ, ontoereikend om een goed oordeel te kunnen vellen over de doelmatigheid.

Het CVZ heeft aangegeven dat het middel bij een kleine groep patiënten met ernstige vormen van dementie een meerwaarde heeft. Ik wil ervoor zorgen dat het middel wordt gebruikt bij die patiënten die er het meeste baat bij hebben. Ik zal daarom Ebixa opnemen in het ziekenfondspakket en de aanspraak beperken tot deze groep.

Ik zal het CVZ vragen om deze nadere voorwaarden voor Ebixa uit te werken in samenwerking met de beroepsgroep. Op het moment dat de nadere voorwaarden uitgewerkt zijn, zal Ebixa daadwerkelijk in de vergoeding worden opgenomen. Ik verwacht dat dit in het voorjaar van 2005 het geval zal zijn.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst