Gemeente Dordrecht


---

Gemeente start handhavingstraject Van der Lee

Carla Franken
De Gebroeders Van der Lee VOF ontvangt van de gemeente een vooraankondiging van een dwangsom. Deze dwangsom geeft aan dat de aanvoer en de op- en overslagactiviteiten van bitumen stilgelegd moeten worden. Van der Lee heeft in september 2004 een gedoogverzoek ingediend voor deze activiteiten. Het college van B&W heeft dit verzoek afgewezen en gaat nu over tot handhaving.

Dwangsom
De dwangsom richt zich op het stilleggen van de aanvoer en de op- en overslag van bitumen. De dwangsom betreft niet het ontmantelen van de opslagtanks. Van der Lee wil een inrichting voor de verwarmde op- en overslag van bitumen, binderpek en aanverwante producten, alsmede aan- en afvoer ervan. Van der Lee heeft zijn bedrijf opgericht en het bedrijf is in werking terwijl het volgens de Wet milieubeheer niet is toegestaan om zonder vergunning een inrichting op te richten en in werking te hebben.

Asfaltcentrale
De provincie Zuid-Holland was bevoegd gezag voor de asfaltcentrale. De Raad van State heeft de milieuvergunning hiervoor twee keer vernietigd. De provincie heeft de gedoogbeschikking ingetrokken voor de op- en overslag van bitumen nadat de milieuvergunning is vernietigd. De gemeente is bevoegd gezag voor de huidige activiteiten van Van der Lee.

Procedure
De handhaving bestaat uit het opleggen van een dwangsom. Met een vooraankondiging wordt het bedrijf in de gelegenheid gesteld om binnen twee weken een reactie te geven op deze vooraankondiging. De reactie van het bedrijf moet voor eind december 2004 ontvangen zijn bij de gemeente. Na verwerking van de reactie kan de dwangsom half januari 2005 verzonden worden.

Vergunning
Van der Lee heeft naast het gedoogverzoek in augustus 2004 een aanvraag in het kader van de Wet Milieubeheer ingediend voor de op- en overslag van bitumen. De termijn voor het opstellen van de ontwerpbeschikking voor de vergunning eindigt op 23 januari 2005.