Ingezonden persbericht


Persbericht / Press release

Vijf professionals door naar finale Graham's Trophy

In de residentie van de Portugese ambassadeur streden op maandag 6 december j.l. tien collega's uit diverse sectoren van de handel en restaurantwereld om een plaats in de finale van de Graham's Trophy.

De opdrachten die de kandidaten moesten uitvoeren waren een serieuze uitdaging, met een (open) blindproeverij en het schrijven van een essay over het stimuleren van de verkoop van hoogwaardige soorten port in Nederland.

Bij de (open) blind proeverij moesten de kandidaten 11 wijnen de 10 gegeven portnamen toekennen en een piraat herkennen. De meesten herkenden de achtste wijn als de piraat, in dit geval de winnende zoete wijn van het Proefschrift Wijnconcours 2004, een Banyuls van Domaine de la Rectorie. De portwijnen gaven velen echter meer hoofdbrekens, het herkennen van de soorten Vintage (1995 of 1996) en Tawny (generiek of 10 jaar oud) was geen sinecure.

Toch bleek vooral het essay een scherprechter te zijn. De eisen die gesteld worden aan de uiteindelijke winnaar van de prestigieuze Graham's Trophy zijn hoog; naast een gedegen proefkunde en gedetailleerde kennis van port, wordt van de kandidaten ook inzicht in de markt verwacht en creativiteit om port nog beter te kunnen positioneren en de verkoop te stimuleren. De uiteindelijke winnaar mag worden beschouwd als een allround kenner en ambassadeur voor port, die in staat is om de boodschap ten aanzien van de toegevoegde waarde van hoogwaardige portwijnen daadwerkelijk uit te dragen.

Kandidaten met een open visie, brede ervaring, durf en gedegen marketinginzicht, bleken duidelijk in het voordeel. Hun vaak uiterst creatieve, concrete en ook haalbare ideeën werden hoog gewaardeerd, zeker als deze ondersteund werden door een gedegen kennis van port en de Nederlandse markt.

Onder het toeziend oog van Ciska van Nispen en Fred Nijhuis van respectievelijk Verbunt Wijnkopers uit Tilburg en The Wine & Food Association bleken Luis Vicente, Wieger Roelevink, Arno Aartsen, Ingrid Larmoyeur en Jeroen van Dullemen zich duidelijk te onderscheiden van hun collega's.

Zij gaan door naar de finale van de Graham's Trophy die wordt gehouden op 10 januari tijdens Wine Professional, de driedaagse vakbeurs die The Wine & Food Association organiseert in de RAI te Amsterdam. Tijdens de finale worden de kandidaten nogmaals aan een zware test onderworpen, waarbij ze o.a. een port moeten blenden.