ABU

NMa erkent dat de ABU zich houdt aan Mededingingswet

De ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen) reageert met instemming op de uitspraak van de NMa van vandaag dat de brancheorganisatie voor uitzendondernemingen zich houdt aan de Mededingingswet.

De ABU is verheugd te vernemen dat de NMa erkent dat de criteria passen binnen de wet- en regelgeving en dat er daadwerkelijk kwaliteitsverschillen zijn tussen de diverse certificeringsregelingen in de uitzendbranche.

De lidmaatschapscriteria van de ABU hebben als doel grote kwaliteit in de branche te waarborgen; zij beschermen uitzendkrachten en inlenende bedrijven tegen malafide praktijken. Bovendien zijn de eisen niet strenger dan de wet en wordt uitsluitend getoetst op wettelijke verplichtingen. Hierdoor kan elke bonafide uitzendonderneming lid worden van de ABU.

Het opstellen van (strenge) criteria past bij de strijd van de ABU tegen de duizenden ondernemingen die zich niet houden aan de wet- en regelgeving, die geen belastingen of premies afdragen of die buitenlanders zonder de juiste papieren en rechten laten werken. Malafide uitzendbureaus kosten de samenleving bovendien minimaal 1 miljard euro. Zij geven werk aan circa 100.000 mensen van wie de basisarbeidsvoorwaarden niet gewaarborgd zijn.

Voor de redactie,