Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Gemeente Mededelingen

Buslijnen vanaf 2005 toch deels behouden
Hoogezand, 1 december 2004 Persbericht 2004/106 Na overleg met de gemeente Hoogezand-Sappemeer is met het OV bureau overeenstemming bereikt over een gedeeltelijk behoud van de buslijnen die in 2005 in Hoogezand-Sappemeer door een bezuinigingsoperatie dreigden te verdwijnen. De provincies Groningen, Drenthe en de stad Groningen besteden gezamenlijk het openbare busvervoer aan. De gemeente heeft hierin geen directe verantwoordelijkheid of bevoegdheid.

De gemeente Hoogezand-Sappemeer maakte zich ernstige zorgen over de gevolgen in de gemeente van de voorgenomen bezuinigingen van ? 7,5 miljoen op het openbaar vervoer die de provincies Groningen, Drenthe en de stad Groningen in september bekend hebben gemaakt. De wijzigingen gaan in op 9 januari 2005. Deze zorgen, over met name de bereikbaarheid van gebieden ten noorden van het historische lint en de kleine kernen in de gemeente, zijn op diverse podia met de betrokken overheden gewisseld.

Overleg hierover heeft tot enkele wijzigingen op het oorspronkelijke voorstel geleid. De voornaamste reden hiervoor is het te verwachten capaciteitsprobleem op de trein Winschoten-Groningen in de spitsen. Per saldo verbetert de spitsvoorziening voor Hoogezand en Sappemeer (tussen Zuidbroek en de Kerkstraat) met deze maatregelen; vanuit Veendam en Scheemda ontstaat een iets langere rijtijd naar Groningen. Helaas heeft het OV-bureau niet alle zorgen van Hoogezand-Sappemeer kunnen wegnemen, bijvoorbeeld de bereikbaarheid van Westerbroek.

Lijn 179 Winschoten-Groningen
De lijn wordt niet volledig opgeheven zoals eerder voorgesteld, maar een aantal spitsritten op maandag tot en met vrijdag blijft bestaan. De lijn rijdt via Noordbroek en Zuidbroek (doet het station niet aan) en rijdt vanaf Zuidbroek via de huidige route van 74 naar Sappemeer, om in Hoogezand bij de Kerkstraat richting A7 en Groningen te gaan. Het gedeelte Winschoten-Scheemda wordt met uitzondering van de eerste rit verzorgd door lijn 179, behalve in de vakantie.

Lijn 174 Veendam - Groningen
De lijn gaat niet meer bij Zuidbroek de A7 op, maar rijdt via de huidige route van 74 binnendoor naar Sappemeer en gaat in Hoogezand ter hoogte van de Kerkstraat naar Groningen.

sluiten