Universiteit van Tilburg

Afscheidsrede prof.dr. Gido Berns: de globaliserende economie

Global economy kan van de aarde geen wereld maken

Welke economische krachten zetten aan tot globalisering en de Europese eenwording? Wat zijn de morele aspecten van deze ontwikkelingen? Aan de hand van een commentaar op Kants traktaat Zum ewigen Frieden schetst Berns in zijn afscheidsrede de contouren van een kosmopolitische formulering van de Europese eenwording.

Om te beschrijven hoe economy en global aan elkaar kunnen worden gekoppeld, grijpt Berns terug op Aristoteles. Naast de sfeer van de huishouding (het Griekse oikonomia, de nomos van de oikos, de wet van de huishouding) bestaat volgens de klassieke wijsgeer de openbare sfeer, die geheel politiek van aard is. In de praktijk heeft de politiek voorrang op de economie.
Ook al gaat het in de economie om de verwerving van goederen die bruikbaar zijn voor de huishouding, deze gebruikswaarden komen in feite pas beschikbaar langs de omweg van de voortbrenging van ruilwaarden. Deze zichzelf overschrijdende omwegbeweging van de economie is chrematistiek, het geldgewin. Gaat de economie over naar chrematistiek, dan komt zij in een proces zonder einde, zonder richting of einddoel terecht. Zij legt geen omgeving aan en schept geen wereld. Het enige dat men zeggen kan, is dat zij vóórt gaat. Wil het leven zin hebben, dan moet er naast de economie een orde heersen die over de doelen beslist. Het is de opdracht van de politiek om de economische eindeloosheid te beteugelen. Berns betoogt dat globalisering van de economie ons confronteert met een verlies van wereld. Globalisering verbindt, maar zonder te verenigen en zonder een gericht perspectief. De global economy kan de samenleving niet verzamelen. Zij kan, zoals Berns het formuleert, van de aardkloot geen wereld maken. Dat was traditioneel de taak van de politiek. Als het waar is dat de mechanismen van globalisering hoe langer hoe meer de politiek vervangen, dan raken de mogelijkheden om tot een gezamenlijke wereld te komen steeds meer uitgeput. Overigens zegt Berns zich geen zorgen te maken om de morele gesteldheid van de samenleving. De vanuit Tilburg geregisseerde European Values Studies laten een Europeaan van goede wil zien. Het probleem is alleen dat er geen regel is om aan die goede wil inhoud te geven. De instanties waaraan wij de formulering van die regel hadden uitbesteed, zoals de kerken of de overheid, zijn hun gezag kwijt. Dat is in lijn met wat we van een global economy kunnen verwachten. Ethiek als een vaststaand systeem van regels kan er niet meer aan de orde zijn. De vraag waarmee onze samenleving worstelt is veel meer hoe moraliteit gestalte zou kunnen krijgen bij afwezigheid van zon systeem.
Naast de moraal zou ook de politiek de globalisering moeten kunnen beteugelen. Global economy wordt gewoonlijk vooral in verband gebracht met de uitholling van de soevereiniteit van de nationale staten. Het resultaat is het merkwaardige en nog niet eerder vertoonde instituut dat we de Europese Unie noemen, een verbond tussen staten die hun eigen soevereiniteit bewaren maar in de Unie met elkaar delen en gedeeltelijk ook overdragen aan instellingen van die Unie. Deze Unie krijgt daardoor trekken van soevereiniteit zonder op haar beurt zelf een staat te worden. Hieruit blijkt dat áls er iets werd uitgehold in de loop van de éénwording van Europa, het de soevereiniteit is. Wat we overhouden is een soort surrogaat ervan, zowel op het niveau van de lidstaten als op dat van de Unie zelf.

Prof.dr. Gido Berns (1939) studeerde economie in Leuven en promoveerde in Leuven tot doctor in de filosofie op het proefschrift Discours, tekst en economie (1976). Tussen 1968 werkte bij de EG te Brussel, een jaar later werd hij docent aan de Universiteit van Tilburg. In 1989 werd hij hoogleraar sociale wijsbegeerte en sociale ethiek aan de Universiteit van Tilburg en directeur van het onderzoeksprogramma Ethiek, Politiek en Economie. Gedurende zijn professoraat begeleidde Berns zeven wetenschappers naar het doctoraat en was hij ere-promotor van Claude Lefort (1992) en Kofi Annan (2002). Prof. Berns heeft tientallen (internationale) publicaties op zijn naam staan.

Noot voor de pers
Prof.dr. Gido Berns spreekt zijn afscheidsrede De deling van Europa uit op vrijdag 10 december om 16.15 uur in de aula van de Universiteit van Tilburg, Warandelaan 2 te Tilburg. Media-exemplaren van de afscheidsrede zijn op te vragen bij de Afdeling Voorlichting en Externe Betrekkingen, tel. 013 466 2000, e-mail: voorlichting@uvt.nl Gido Berns is te bereiken op e.e.berns@uvt.nl en tel. 013 466 2233. Laatst gewijzigd: vrijdag 10 december 2004 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Experts en expertise

Zie ook

Contact
E-mail: P.H.C.Siebers