Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

'VNG zet open-source buitenspel in overheidsdeal met Microsoft'

HAARLEM, 10 december ­ Het ministerie van Justitie heeft namens de Nederlandse gemeenten aan tafel gezeten tijdens de geheime onderhandelingen tussen de overheid en Microsoft. Open-sourcesoftware is hierdoor buitenspel gezet.

De VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) blijkt de afgelopen zomer Nederlandse gemeenten te hebben benaderd om Justitie een volmacht te verlenen geheime besprekingen met Microsoft aan te gaan. Er werd niet alleen onderhandeld over de desktop, maar ook over serversoftware en support. Dit blijkt uit documenten van de VNG waar WebWereld de hand heeft weten op te leggen.

In een volmacht, die de gemeenten konden tekenen, staat de nadrukkelijke optie: "Wij wensen onze Microsoft-serverproducten wel mee te contracteren." De lokale overheden kunnen hierbij uit een aantal alternatieven kiezen, zoals een 'Enterprise Agreement' of een 'Premier Support Agreement'. Een groter volume zal leiden tot lagere prijzen, zo redeneert de VNG in het document (pdf).

Terwijl in de documenten wordt gesproken over verlenging van een contract, is het de vraag of dat ook daadwerkelijk zo is. Het aanhaken van gemeenten en mogelijke andere partijen kan betekenen dat er sprake is van een aanbesteding, waarvoor volgens Europese regels een aanbestedingsprocedure moet worden gestart.

Open-source

In het document staat verder dat open-source nog wel als alternatief wordt gezien: "Dit laat onverlet dat voor de middellange en langere termijn het alternatief van open-sourcesoftware alle aandacht krijgt."

PvdA-kamerlid Martijn van Dam ziet hierdoor open-source uitgerangeerd worden. "Met deze actie wordt open-source voor jaren buitenspel gezet en worden de Europese aanbestedingsregels volledig genegeerd. Zeker als het ook om de servermarkt gaat", aldus Van Dam in een reactie tegenover WebWereld. "De overheid verbindt zich bovendien volledig aan één leverancier. Dat is erg kwetsbaar."

Het ministerie van Justitie laat bij monde van een woordvoerder weten niet te kunnen reageren, omdat er al kamervragen zijn gesteld. Toen deze eerder deze week werden gesteld, waren echter nog niet de nieuwe details bekend. GroenLinks zegt nieuwe kamervragen te overwegen. De VNG heeft ondanks herhaalde verzoeken nog geen reactie gegeven.

OVER WEBWERELD
WebWereld is een uitgave van IDG.nl en is na de introductie in 1995 uitgegroeid tot de best bezochte ict-nieuwssite van Nederland. WebWereld houdt maandelijks meer dan 350.000 it-professionals op de hoogte van het laatste ict- en internetnieuws uit binnen- en buitenland. IDG Communications Nederland is een vestiging van de International Data Group (IDG), 's werelds meest toonaangevende uitgeverij en onderzoeksinstelling in de ict-branche. Meer dan 120 miljoen mensen lezen één of meer van IDG's 300 ict-tijdschriften en ­kranten die in meer dan 90 landen worden uitgegeven.

Meer informatie over IDG en IDG Communications Nederland treft u aan op www.idg.com en www.idg.nl.

---------------------------------------------
Noot voor de redacties (