Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 7 december 2004

B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

Procedure burgemeestersbenoemingen aangepast (2004/15333) Als gevolg van wijziging van de Gemeentewet was het noodzakelijk de procedureregels rond burgemeestersbenoemingen aan te passen. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de gemeenten hierover bericht. Het college heeft daar kennis van genomen.

Gegevens wijken verzameld in Wijkmonitor 2003 (2004/16767) De Wijkmonitor 2003 voegt een groot deel van de statistische en onderzoeksgegevens die binnen de gemeentelijke organisatie voorhanden zijn, samen in één publicatie. In de monitor komen per wijk aan de orde de onderwerpen: inwoners, inwoners en hun wijk, wonen, leefomgeving, veiligheid, overlast, voorzieningen en bedrijvigheid. Daarbij is gekeken naar de stand van zaken, de ontwikkeling ten opzichte van voorgaande jaren en de positie van de wijk vergeleken met de andere wijken in Nieuwegein.

College besluit over gang van zaken rond commissie Bezwaarschriften (2004/16763)
De raad heeft in zijn vergadering van 23 september 2004 de verordening vastgesteld voor de invoering van een commissie Bezwaarschriften. Voor de invoering heeft het college nu een groot aantal uitvoeringsbesluiten genomen. De besluiten gaan onder meer over de werving en selectie van voorzitter en leden, het instellen van een selectie/adviesteam, de benoeming van secretarissen voor de commissie en de kamers, de vaststelling van het vergadertijdstip en de vergoedingen voor de voorzitter en leden van de commissie.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

College besluit tijdelijk formatie beschikbaar te stellen voor uitvoering Wet kinderopvang(2004/16222)
Ingaande 01.01.2005 treedt de Wet Kinderopvang in werking. Bijdragen aan ouders voor de kosten kinderopvang komen, naast de eigen bijdrage van ouders hierin, van de zijde van werkgevers, belastingdienst en gemeenten. De ouders moeten hiervoor voldoen aan de in de wet gestelde doelgroepeisen. Voor de behandeling van individuele aanvragen en voor de toezicht- en handhavingstaken is uitvoeringscapaciteit benodigd.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Verzoek nieuwe vestiging Aldi Markt (2004/14074)
De gemeente heeft op 19 oktober 2004 een verzoek van Aldi vastgoed bv ontvangen waarin gevraagd wordt naar de mogelijkheden van een vestiging van een Aldi markt filiaal in het gebied Hildo Kropstraat. Het college heeft besloten geen medewerking te verlenen aan dit verzoek. Een vestiging van een supermarkt in dit gebied is namelijk in strijd met het geldende bestemmingsplan Jutphaas- Wijkersloot (1987) en het voorontwerpbestemmingsplan Jutphaas-Wijkersloot 2003. Ook past de vestiging niet in de relevante beleidsnota's. Daarin staat bijvoorbeeld dat detailhandel niet op een bedrijventerrein mag plaatvinden. De aanvrager is op de hoogte gebracht van het besluit.

Principeverzoek voor tweede sporthal in Galecop (2004/15719) Handbalvereniging Van Riet Nieuwegein heeft een principeverzoek ingediend met de vraag om medewerking te verlenen aan de bouw van een tweede sporthal in Galecop. De bouw van een tweede sporthal is in strijd met het geldende bestemmingsplan en daarvoor is dus een artikel 19 vrijstelling nodig. Het college heeft besloten in te stemmen met een nadere uitwerking van het bouwplan, waarbij rekening wordt gehouden met de uitgangspunten en randvoorwaarden van de gemeente.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

College akkoord met ontwerpmilieuvergunning voor duikwinkel Moby Dick (2004/14254)
Het college heeft besloten om akkoord te gaan met de ontwerpmilieuvergunning voor Moby Dick Nieuwegein. Deze vergunning is nodig omdat het een nieuw bedrijf betreft, waarvan de activiteiten onder de Wet milieubeheer vallen. De activiteiten bestaan uit een winkel voor duikspullen, het onder druk vullen van duikflessen met lucht en het geven van duikopleidingen. De ontwerpvergunning, met voorschriften die gericht zijn op de bescherming van het milieu, ligt van 8 december 2004 tot en met 4 januari 2005 ter inzage in de Stadswinkel van de gemeente Nieuwegein. Na deze periode wordt besloten of de vergunning definitief wordt. De gemeente plaatst een openbare bekendmaking in de Molenkruier van 8 december 2004. In deze bekendmaking staat vermeld hoe belanghebbenden bedenkingen kunnen indienen tegen de ontwerpmilieuvergunning.

Milieuvergunning voor Home Boxx Exhibition Center(2004/16097) Het college heeft besloten aan Home Boxx Exhibition Center, gevestigd in pand Symfonielaan 1 te Nieuwegein, een milieuvergunning te verlenen. De milieuvergunning is nodig omdat het bedrijf beurzen en evenementen gaat organiseren, waarbij meer dan 2.000 mensen aanwezig kunnen zijn. De beurzen en evenementen bestaan onder andere uit congressen, dealerdagen, consumentenmarkten en vakbeurzen. De definitieve vergunning ligt vanaf 15 december 2004 ter inzage in de Stadswinkel. Tot en met 21 januari 2005 kan, door middel van een brief aan de Raad van State, afdeling bestuursrechtspraak, in beroep worden gegaan door degene die al eerder bedenkingen heeft ingebracht tegen de ontwerpvergunning, of die kan aantonen dat hij/zij daartoe niet in staat was.

Subsidietoekenning Uitvoeringsprogramma Klimaatbeleid (2004/13582) Het college heeft eind juli 2004 bij het ministerie VROM een subsidieaanvraag ingediend voor de uitvoering van het gemeentelijk klimaatbeleid. De aanvraag is volledig gehonoreerd, zodat er voor de periode tot en met september 2008 een financiële bijdrage van ¤ 153.107,- voor het klimaatbeleid beschikbaar is. Door de uitvoering van het klimaatbeleid wil de gemeente Nieuwegein haar evenredige bijdrage leveren aan de nationale Kyoto-doelstelling. Door de inzet van energiebesparingsmaatregelen en het stimuleren van duurzame energieopties wil het college de uitstoot van broeikasgassen zoals CO² beperken.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Parkeerverbod Rijtuigendrift (2004/11168)
De heer Van Geffen heeft bezwaar gemaakt tegen het besluit tot het instellen van een parkeerverbod in de Rijtuigendrift. Bezwaarmaker moet daardoor zijn auto verderop in de wijk parkeren, aangezien de parkeerplaatsen bij zijn woning vrijwel altijd bezet zijn. Het verkeersbesluit is genomen in het belang van de veiligheid op de weg en het waarborgen van de vrijheid van het verkeer. Dit belang dient te prevaleren boven het (individuele) belang van een bewoner om direct bij zijn huis te kunnen parkeren. Het college verklaart de bezwaren ongegrond en houdt het besluit dan ook in stand.

College past arbeidsvoorwaardenregeling aan (2004/7065+7066) Het college heeft een wijziging van de Arbeidsvoorwaardenregeling Gemeente Nieuwegein zijn, voor zover het de UWO-teksten betreft, aan het Georganiseerd Overleg voorgelegd. Het betreft bedragen van de reiskostenvergoeding woon-werkverkeer uit de UWO. Deze wijziging heeft geen gevolgen voor de medewerkers van de gemeente. In het GO is overeenstemming over de wijziging bereikt. Het college heeft de wijziging nu definitief vastgesteld.

Controle levert 78.000 euro extra inkomsten hondenbelasting op (2004/15741) Van 2002 tot 2004 heeft de gemeente in Nieuwgein huis-aan-huis extra controles gehouden om na te gaan welke huishoudens één of meer honden bezitten. Door deze controle heeft de gemeente 1182 honden opgespoord die niet bij de gemeente bekend waren, en waar nog geen belasting over werd betaald. Door deze controle heeft de gemeente jaarlijks ongeveer ¤ 78.000,- extra inkomsten in het kader van de hondenbelasting. De controle die werd gehouden van 2002 tot 2004 was een omvangrijke controle bij wijze van inhaalslag. De gemeente blijft nu wel structureel controleren, maar dit zal wat minder intensief gebeuren. Het college heeft kennis genomen van de rapportage over de extra controle.

Regeling gebruik mobiele telefoons (2004/16093)
De afgelopen jaren kende de gemeente Nieuwegein geen vastgestelde procedure voor uitgifte en gebruik van mobiele telefoons door medewerkers. Het aantal mobieltjes heeft een enorme vlucht genomen. Momenteel zijn er meer dan 120 verstrekt in de organisatie. Daardoor is het wenselijk dat er regels voor aanvraag, uitgifte en gebruik van mobiele telefoons worden gesteld. Het college heeft deze regels nu vastgesteld. Ook heeft het college besloten een eigen bijdrage in te stellen van ¤ 10,-- per maand voor het gebruik van een GSM door medewerkers uit schaal 7 en hoger.
Vaststelling bouw- en sloopvergunningen (2004/16766) Het college heeft een lijst met de te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, vijf raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W-Belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan er waarschijnlijk enkele samenvattingen in van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W-Belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee voorkomt de gemeente dat direct betrokkenen via de pers bericht krijgen over besluiten die hen heel direct aangaan.)

Invoerdatum 10-12-2004