Koninklijk Horeca Nederland

Laatste VUT-regeling horeca

Persbericht 10 december 2004
Laatste VUT-regeling horeca
WOERDEN, 10 december 2004 Koninklijk Horeca Nederland en de sociale partners zijn een laatste CAO over de VUT overeengekomen. Alleen werknemers geboren in 1947 of daarvoor komen nog in aanmerking voor vervroegde uittreding. Verder wordt een taskforce ingesteld die aanbevelingen gaat doen om langer werken in de horeca te bevorderen. De CAO geldt van 1 januari 2005 tot 1 juli 2010.

De CAO kent belangrijke bepalingen over vroeger of later uittreden. Voor werknemers geboren in 1945 en eerder geldt dat uittreden vanaf juli 2005 mogelijk is. De uitkering bedraagt 80% van het gemiddelde loon. De leeftijd om uit te treden voor geboortejaar 1946 is in principe vanaf 60 jaar. Voor werknemers uit het geboortejaar 1947 is dat 61 jaar. De uitkering bedraagt 75% van het gemiddelde loon. De VUT-uitkering duurt totdat de leeftijd van 65 is bereikt.

Om langer werken lonend te maken, wordt elk jaar dat de werknemer later uittreedt zijn uitkering met 5% punt verhoogd tot een maximum van 95%. Dus indien een medewerker uit 1946 bijvoorbeeld op zijn 62e vervroegd uittreedt, wordt de uitkering met 10% punt verhoogd tot 85%. Deze uitkering duurt dan tot zijn 65e jaar, om vervolgens omgezet te worden in AOW plus pensioen.

Het is mogelijk om eerder uit te treden dan op 60/61-jarige leeftijd. Maar dat kan alleen als in deeltijd wordt doorgewerkt met daarnaast een deeltijd VUT-uitkering. Hierbij bedragen loon plus uitkering niet meer dan 95% van het gemiddelde loon.

De premie zal gedurende vijf jaar jaarlijks 1,4% bedragen, waarvan de helft op het loon van werknemers wordt ingehouden. De andere helft wordt door de werkgever opgebracht.

Koninklijk Horeca Nederland is met deze laatste CAO over de VUT tevreden. Langer werken loont en het VUT-tijdperk wordt hiermee afgesloten. Dit past in de uitwerking van het Sociaal Akkoord tussen Kabinet en de sociale partners.

---

Noot voor de redactie